Вълна от възмущение и остри реакции от Съвета за електрони медии и Демократична България предизвика поведението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов на пресконференцията на партията в БТА вчера.

Костадин Костадинов се опита да изгони от пресконференцията в пресклуба на БТА репортера на "Дневник" Ралица Фичева, намеси и други медии - "Капитал", "Медиапул" и Клуб Z" .След като репортерът на "Дневник" отказа да излезе, от "Възраждане" напуснаха на свой ред залата като ги обвини, че действат под чуждо влияние - "изкривяват общественото съзнание, манипулират го в полза на чужди държави и са финансирани отвън", и призова всяка медия у нас, получаваща финансиране от чужда държава, да получи статут на чуждестранен агент.

Той ги обвини, че  "изкривяват общественото съзнание, манипулират го в полза на чужди държави и са финансирани отвън" и призова всяка медия у нас, получаваща финансиране от чужда държава, да получи статут на чуждестранен агент. Партията вече е подготвила подобен законопроект, обяви още Костадинов.

Първа политическа реакция последва от "Демократична България", която излезе с позиция по повод опита на Костадин Костадинов да изгони журналисти от "Дневник" като му напомни, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите.

"В България тече опасен процес - на бавна делегитимация на демократичните институции и политическия дебат. Вместо постоянен журналистически и граждански контрол върху работата на народните представители и управляващите, към публиката тече нескончаем монолог от джипката или от дивана, излъчват се пропагандни послания в контролирана среда и сред незаслужен медиен комфорт. Резултатът се вижда: апатични негласуващи граждани, поредица от парламентарни кризи и възход на елементарния - и опасен - популизъм. Естественото продължение на този процес видяхме вчера, когато "Възраждане" бойкотираха собствената си пресконференция под предлог, че не им харесват част от присъстващите медии", заявяват от "Демократична България".

От партията категорично осъждат подобно недопустимо за политици поведение и напомнят на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите.

От партията напомнят още, че БТА е националната телеграфна агенция на България, обявените в нея събития са отворени за представители на всички медии и никой политик, още по-малко действащ, не може да има претенции кой да му задава въпроси и кой - не. Ако като общество допускаме без реакция подобно погазване на демократичните принципи, ние сме само на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властови произвол, категорични са от ДБ и призоваха всички политически сили да осъдят действията и поведението на "Възраждане".

"Призоваваме и всички журналисти към солидарност с техните колегите. Ограничаването на медии заради критики към хора във властта е практика на тоталитарните режими, която няма и не може да има място в европейска и демократична държава като България", заявават от ДБ.

СЕМ по казуса с "Възраждане"

Съветът за електронни медии (СЕМ) също излезе с позиция, в която заяви, че "за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите".

"Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото", посочват още от СЕМ.

Каква е позицията на политиците към предлагания от "Възраждане" закон?

По рано сутринта главните редакторки на "Дневник" и "Клуб Z" Велислава Попова и Светлана Джамджиева осъдиха мълчанието на политиците по скандала в ефира на bTV и заявиха:

"Ако политиците мълчат за унижението на журналисти, поне нека кажат каква е позицията им за такъв закон", призоваха г Велислава Попова и Светлана Джамджиева и съдиха остро поведението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Медийният експерт Георги Лозанов видя в поведението на Костадинов израз на силна изнервеност от страна на "Възраждане", че вотът на партията е недостатъчен. По думите му всеки журналист се почувства заплашен от подобен тип поведение.

"Актът вчера имаше послание - Костадинов иска да изкара, че фактически има американска пропаганда България, което по обратен ред да оправдае руската пропаганда, върху която той стъпва", допълни Лозанов.

Позицията на "Дневник" и "Капитал"

Последва и официалната позиция на "Дневник" и "Капитал" до медиите, в която оценяват поредната атака на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии".

Ето и цялата позиция:

"Дневник" и "Капитал" оценяват поредната атака на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии. Това се казва в разпространена позиция на двете медии.

Вчера от "Възраждане" напуснаха обявената пресконференция в пресклуба на БТА, заради присъствието на представители на медии, според тях финансирани от чужбина. В началото Костадинов призова представителите на "Дневник", "Капитал", Mediapool.bg и "Клуб З" да напуснат, иначе пресконференция няма да има. След като репортерът на "Дневник" отказа да излезе, от "Възраждане" напуснаха на свой ред залата.

От "Дневник" и "Капитал" посочват, че журналистите от двете издания всеки ден вършат работата си качествено и спазвайки всички етични стандарти, отразявайки включително работата и позициите на "Възраждане". Обидите и лъжите, разпространявани публично от лидера на партията, не са просто евтин опит той да предизвика скандал и да си осигури широко публично внимание, а застрашават независимата журналистика и самите репортери, се казва още в позицията.

"Надяваме се, че в този случай останалите политически формации, а и медиите няма да останат мълчаливи пред опитите в стил "Владимир Путин" журналисти и издания да бъдат забранявани - първо на събития, а след това вероятно и на пазара", заявяват от "Дневник" и "Капитал".