"Възраждане" няма да подкрепи правителство с мандат на друга партия в 48-ото Народно събрание, обяви лидерът на формацията Костадин Костадинов.

"Единственият мандат, който ще подкрепим, е мандатът на "Възраждане". Ние сме готови със свой кабинет и ще го представим, ако президентът връчи на "Възраждане" третия мандат. Най-вероятно отиваме на нови избори", заяви Костадинов.

Костадинов каза, че ако третият мандат отиде при тях, ще предложат политиките, които и досега са предлагали - на първо място защита на българската финансова независимост, за да не се допусне унищожаването на българския лев, антиинфлационни мерки, каквито са предложили още декември миналата година, после януари и февруари и не са били приети. Имаме готова демографска програма, която ще предложим, посочи още той във връзка с последните данни на официалната статистика за населението в страната.

"Възраждане" няма да участва в контактната група, предложена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но на свой ред ще инициира преговорен екип в 48-ото Народно събрание относно влизането на България в еврозоната.

Наясно сме с това, че в парламента, като изключим "Възраждане", всички останали са за унищожаването на българския лев и за приключването на българската финансова независимост, посочи Костадинов. Затова от "Възраждане" смятат, че трябва да има референдум по темата и ще търсят подкрепата останалите политически сили за свикването на такъв. Ако не я получат, ще събират подписи.

Опитите за съставяне на кабинет в рамките на първия мандат Костадинов определи така:

"Това правителство се формира от американското посолство в момента и една част от медиите, които са тук, работят в тази посока. Това правителство, което се готви, евроатлантическо, целта му е да вкара България във войната."

Според него искането за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО противоречи на правилата на самия Алианс, защото на територията ѝ има нерешен военен конфликт.

Той призова всяка медия у нас, получаваща финансиране от чужда държава, да получи статут на чуждестранен агент, подобно на статута на руската RT в САЩ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отпита да изгони журналисти от пресконференцията на партията. Преди началото той обяви, че от партията не са изпратили покани до медии, които, по неговите думи, се финансират от чужди фондации и американското посолство, и помоли представителите на "Дневник", "Капитал", "Медиапул" и "Клуб Z" да напуснат. В противен случай обяви, че пресконференцията няма да започне.

"Аз ще помоля колегите да напуснат пресконференцията на "Възраждане", защото не желаем да бъдем в една зала с медии, които изкривяват общественото съзнание, манипулират го в полза на чужди държави и са финансирани отвън", посочи Костадинов.

"Принципите и честта ни не позволява да общуваме с подобни жълто-кафяви отходни канали на Американското посолство", добави той

Снимка: БТА

Костадин Костадинов поиска съдействие от служители на БТА за изгонването на журналистите, тъй като партията е наела пресклуба на Българска телеграфна агенция за пресконференцията си.

Снимка: БТА

След като това не се случи, той прекрати пресконференцията, но все пак даде своеобразен брифинг отвън пред журналисти от всички медии.

Снимка: БТА