На тези избори спечелиха гражданите, заради разноцветието на парламентите. В 50% от страната БСП я няма като кметове и общински съвети. Истината е, че БСП рискува да не е повече национална партия. Това заяви политологът Татяна Буруджиева , която направи анализ на Местни избори 2019 пред БНТ.

Според Буруджиева спечелилите кметовете от БСП са направили позитивни кампании и затова са успели. 

"Още преди да са започнали да функционират новите кметове вече имаше заявки от страна на ГЕРБ, че ще се работи добре с тях независимо от коя политическа сила са те. Ако говорим за така предполагаеми опозиционни кметове, четиримата от БСП, не познавам този в Благоевград той не е от БСП, а бизнесмен, нямам впечатление от него като политик и поведение, но от кампаниите на тримата останали и това, което познавам на терен, може да се каже, че кметовете на БСП са изключително диалогични. Те направиха позитивни кампании и за това ги и спечелиха. В България нямаше настроения радикални, както се казва, за да има революция, трябва да има революционна ситуация, а нямаше такава и онзи, който успя да разбере това и да разбере, че хората търсят ново качество и различно управление като стил и поведение и като отношение към публичните разходи и публичните средства, той спечели. Не бяха много, но спечелиха", коментира Буруджиева.

На тази кампания спечелиха гражданите. БСП и ДПС много сериозно се приближават, а столетницата рискува да не е национално представителна.

"Тази кампания като че ли спечелиха гражданите, защото разноцветието в местните парламенти дават шанс на общинските съветници този път да покажат, че могат да защитават интереси и, че могат да постигат политики. Почти, даже мисля, че няма кмет, който да има гарантирано мнозинство от собствената си партия. Вече сме в период, в който партиите не просто нямат, но и като че ли не се очертава и да имат мнозинства. Така, че който успее да се възползва на съветническо ниво и на ниво местен парламент от това, ще си направи една добра крачка към следващите парламентарни избори.

Проблемът с БСП и ДПС е, че те много сериозно се приближават. Разликата в броя съветници между БСП /1000/ и ДПС /деветстотин и няколко/ е твърде малка. В тази кампания ДПС заявиха много сериозна амбиция. Те периодично заявяват амбицията да излязат от сянката на покритото присъствие в политиката, т.е. без много да се афишират, а по-скоро по-дистанцираното, по-кроткото поведение, когато стоят на страна и се държат като партия, която няма никаква власт, което никога не е било вярно, защото в местните парламенти те са контролирали разпределението на бюджета и редица решения в доста голяма част от страната. Въпросът е, че те сега заявиха много ясно и категорично желанието си да излязат от тази сянка. Те дадоха кандидати за кметове в много места и съветнически листи в места, където никога не са се заявявали. Вярно с мънички резултати, но това е един ход", анализира Буруджиева.

"В 50% от страната БСП я няма като кметове и общински съвети. Това я прави точно партия от типа на ДПС, т.е. не изцяло национално представена. Това са две много тежки тенденции за БСП. Аз не знам какви процеси ще се случат, защото ръководителят на БСП се е борил с вътрешната опозиция, а не е правил местна кампания. Организациите бяха оставени сами да си правят кампаниите, след като им наложиха определени кандидати. Истината е, че БСП рискува да не е повече национална партия", категорична бе Буруджиева.

Запитана чуха се призиви за оставка на Корнелия Нинова, Буруджиева заяви: "Не знам какво ще правят това е техен проблем".

Според нея на Софийската организация на БСП трябва да се обърне  специално внимание, защото тя прави най-големият ръст в сравнение с 2015 година. "Голям ръст може да се отчете, но пак ви казвам разликата в гласовете между онази 2015 година, за която всички казваме, че е нулева и едва ли не изобщо нищо не представлява за БСП и тази поредна година, която е след три поредни титанични победи на г-жа Нинова, разликата във физическите гласове е 2721. Вие разбирате ли за какво говорим?! Какво отчита БСП? Аз разбирам, че хората от БСП искат да вярват, че имат победител, че имат лидер, който е способен да се противопостави, да ги представлява, но истината е, че тези хора тежко са манипулирани, реалността е много грозна", заяви Буруджиева.

Каква трябва да е червената линия на ГЕРБ и с кого не трябва да се заиграва

"Бих обърнала внимание на една отговорност, която тежи само на плещите на ГЕРБ, заради лошото и недостатъчно представителство на другите партии. По места избуяват и взимат все повече сила и власт по възможности местни коалиции, които са свързани с бизнес интереси, които нямат нищо общо с политиката. Нека да си го кажем откровено и честно. ГЕРБ не бива да прави мнозинство с тях, защото онова, което се случи в Пловдив трябва да им виси като обица на ухото. Няма нужда да се чудят кого да сменят в местната власт насам- натам, защото се заиграва с този тип бизнес интереси. Предварително трябва да е ясно, че партиите няма да играят с тези играчи. Защото играта на партиите с този тип играчи дава възможност те да завладяват община по община. Знаем какво беше в Хасково и колко трудно повече от 5-6 години партиите си връщат града, връщат политическото в този град. Същото започва да се случва с още няколко общини. Виждаме какво е положението в Пазарджик, в Благоевград, къде са партиите там. Те са по-слаби от бизнес интересите, които са в политиката. Няма лошо да се работи с икономиката и политиката има икономически политики, но обратното го няма - икономиката няма политически политики.