"Никога и по никакъв начин, през живота си, не съм целял създаването на паника и възбуждането на необосновани страхове у хората. В същото време, винаги съм се придържал към убеждението си, че хората имат правото да бъдат информирани за неща, пряко свързани с тяхното здраве и живот, а компетентните институции са задължени да осигуряват своевременно тази информация". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков от парламентарната трибуна.

Той обясни, че на личния му профил във Фейсбук са били изпратени сходни съобщения (виж по-долу).

"В интернет потърсих становища на РЗИ, чиито задължения са да следят ежедневно качеството на питейната вода, на РИОСВ и "Басейнова дирекция", които пък следят за състоянието на язовир "Искър". Такива становища нямаше", подчерта Ерменков, цитиран в прессъобщение на партията му със заглавие: "Таско Ерменков: Най-искрено, моля да бъда извинен".

По неговите думи, имайки предвид, че става въпрос за изразени тревоги и съмнения по проблем, пряко свързан с живота и здравето на хората, е пуснал на страницата и в профила си призив за намеса на компетентните органи за информация.

"Винаги съм смятал, че народният представител е народен, когато споделя проблемите, тревогите и болките на народа си и търси начин да ги чуе, да изясни и да направи опит да ги реши", каза още Ерменков. Според него за някои хора е било неясно формулирана първата част на въпросната публикация и не става дума за разпространяване на информация, а призив към институциите да си вършат работата своевременно.

Какво пусна във Фейсбук Ерменков на 19 май

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).

Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.

Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат."

По повод тази си публикация Ерменков сега пише следното:

"Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Виждате, че има резултат."

"Може някои от гражданите и да са били наистина уплашени и да съм създал душевен дискомфорт, за което, най-искрено, моля да бъда извинен!"- оправда се днес от парламентарната трибуна народният представител.

"Между другото, едва в неделя на обяд, след разговор с председателя на ДАНС, разбрах, че подобни тревоги се споделят в София от цяла седмица. Може и някои са се почувствали дискомфортно, но си мисля, че хиляди граждани са се чувствали още по-зле заради едноседмичното мълчание на компетентните институции, мълчание недопустимо по въпроси, свързани и с националната сигурност, и с живота и здравето на хората", коментира Ерменков.

Ерменков е на мнение, че ако още в началото на седмицата, РЗИ и държавният здравен инспектор са заявили, че в София с водата всичко е наред, е нямало да се стигне и до публикацията му. Според него резултат от публикацията все пак е имало и компетентните институции са си свършили работата, но със седмично закъснение и е под въпрос дали щяха да си я свършат, ако не е писал.

"В неделя веднага след разговора си с г-н Георгиев публикувах пак там, на страницата и профила си, получената информация, че няма основания за притеснения, каква вода пием", подчерта той.

Ето какво написа Ерменков в ранния неделен следобед на 20 май:

"Споделената от мен тук във фейсбук тревога за състоянието на водата в София във връзка с многобройните сигнали до мен по телефона и на лични съобщения не е останала без внимание от г-н Димитър Георгиев, председател на ДАНС. В личен разговор ме информира, че подобна информация от седмица се нови из София. Съобщи ми също, че няма основания за тревога."

Днес депутатът заяви, че от ГЕРБ може да искат оставката му, но трябва да са наясно, че това е несериозно и излишен шум. "Когато тези, които са ме избрали, свалят доверието си от мен, тогава няма да има нужда да ми я искате. Сам ще си я подам", категоричен е той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви в парламента, че не приемат извиненията на Таско Ерменков и настояват да напусне Народното събрание.

Когато народен представител спекулира с невярна информация, това граничи с нарушаване на националната сигурност. В политически смисъл това е провокация срещу държавността, категоричен е Биков.

Биков припомни, че страната има опит с криене на истински новини, като тази за аварията в Чернобил. "Ръководството на БКП криеше две седмици, че има ядрена авария и ядрен облак вали над България, когато българите маршируват по заповед на същата БКП на 1 май", припомни Биков.

След постовете на Ерменков ГЕРБ сигнализираха прокуратурата, откъдето отговориха, че са започнали проверка по сигнала им.

Таско Ерменков да се извини на хората публично - такова решение взе ПГ на левицата по-рано днес. За него съобщи председателят на партията Корнелия Нинова след заседание на групата.

"Така не се прави, начинът, по който той е представил информацията за нас е неправилен, но това не е основание да бъде изключен от групата или да напуска парламента, обясни Нинова. По думите й обаче са се почувствали заплашени по някакъв начин", изтъкна Нинова.