Златев, който е и председател на Българската петролна и газова асоциация, е говорил пред репортери в Министерския съвет след срещата на представители на КРИБ с премиера Бойко Борисов.

Процедурата за избор на строители на два лота от магистрала „Хемус“ (от 23 и 37 км) беше спряна вчера от премиера. Питан по-късно какви са мотивите на това решение, Борисов спомена и „витаещи“ съмнения, че зад двете фирми, спечелили търга, стоят Делян Пеевски и Валентин Златев.

„Аз мога да декларирам ясно и точно, че нямам никакво отношение към тези фирми – е подчертал Златев. - Не знам кой какво е правил, нека да извади някой документи, да ги сложи на масата и тогава ще призная, но да се казва по слухове, че някой е чул – декларирам ясно и точно, че няма никакво отношение фактическо, нефактическо и т.н. към тези две фирми. Просто Златев и Пеевски са удобни имена.“

Бизнесменът е заявил, че на срещата с премиера „казусът“ за „Хемус“ не е обсъждан. Това по-късно е потвърдил и председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов, който също е участвал в разговора.

Пред репортерите Валентин Златев е казал още: „Аз лично бих задал други два въпроса „Как се прави поръчка при отсъствие на пари? и „Къде са тези 800 млн. лв., които трябва да се икономисат от АМ „Хемус”?” Това са по-интересни въпроси, а не слуховете кой с кого е свързан.“

В срещата са участвали още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов, съобщи БТА. Деловите среди от петролния сектор са информирали премиера за нелоялните практики в бранша и са заявили желанието секторът максимално да излезе на "светло".

Бойко Борисов е разпоредил да се работи по поставените от бизнеса въпроси и е било постигнато съгласие за нова среща следващата седмица.

Сред мерките, предложени от бизнеса, са уеднаквяване на законовите изисквания за всички видове бензиностанции - измервателни уреди, онлайн свързване с приходните агенции.