От ПП-ДБ в момента говорят само за постове и за власт. Знаят, че са малки, знаят, че не могат, но точно като едно дебело дете - преяждащо - тъпче, тъпче и накрая те ще повърнат. Това заяви пред активисти на партията в Костенец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и отбеляза, че чисто технически на 6 и 7 март не може да има на ротация, защото тогава е конгресът на ЕНП в Букурещ.

На форума, по думите му, ще присъстват той, Мария Габриел и български евродепутати от ЕНП и ще подкрепят Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия.

Това е конгрес с избори и трябва да гласуваме, няма как да съм тук, обясни лидерът на ГЕРБ.

"Днес, това, което е казал президентът Радев - не вярвах, че ще дойде ден, когато ще се съглася с това, което е казал. Отвън изглеждаме като една група хора, в която ние за радост не участваме, която се бори всячески за постове", подчерта Борисов.

В същото време той отбеляза, че хората, които трябва да водят преговори, не могат да се засекат напоследък, защото често пътуват.

"Да се пътува, това било голямата работа. И ние седим с Петков и чакаме Денков и Габриел да се разберат, за да се разбираме и ние примерно за подкрепа в парламента. Вижда ли ви се сериозно това? И президентът Радев ни ошляпа днес абсолютно с право. Изобщо не ги интересува какво се случва в България, продаваме нещо навън като политики, а те политиките са важни за българите", заяви бившият премиер и продължи:

"Открихте на Бойко построеното и забележете - това, което се прави, е с милиони пъти по-скъпо от това, което ние преди 3 години щяхме да сме построили. Изведнъж тази тема не е удобна, преди 3 години цените бяха такива, защо не ги построиха, прибраха парите, сега индексират. Обаче медийната среда е такава, че темата е ротация и дали Денков ще е външен министър. Сега са се съсредоточили в още власт".

По думите на Борисов ПП-ДБ имат всички министерства, 2/3 от областните управители, ударно сменят регулаторите и в момента искат да вземат единственото министерство, за което ГЕРБ отговаря - външното - "Денков казва, че ще е лесна смяната, много гладко ще мине. Ти искаш и на бедния да вземеш ризата от гърба, как няма да ти е гладко".

"Какво ще подписваме ние, какво ще говорим", попита Борисов и допълни:

"Направихме добри неща, има бюджет, промените в съдебната система, всички закони за Шенген и еврозоната бяха приети от парламента. Тези девет месеца не са били най-успешните за страната, но не са били и най-лошите, това ми е оценката. Но ако от 7-8 март нататък продължим така, това ще е катастрофа - и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ, защото просто ще отчаем и своите, и те техните избиратели".

Борисов отново подчерта, че от ПП-ДБ в момента говорят само за постове.

"Направихме огромен компромис в името на България. Първа политическа сила сме. Хората видяха, че тези хора се интересуват как да овладеят цялата власт. Знаят, че са малки, знаят, че не могат, но точно като едно дебело дете - преяждащо - тъпчат, тъпчат и накрая ще повърнат. Само че ние не можем да участваме в този процес безкрай. Нахраниха се достатъчно", категоричен беше Борисов.

Според него в момента ПП-ДБ се опитват да прикачат МВР на ГЕРБ.

"Ако МВР беше на ГЕРБ, министър щеше да е Младен Маринов. Назначеният от Бойко Рашков изведнъж стана мой. Явно Калин Стоянов не е изпълнил някоя партийна задача да назначи някого от Хасково и затова става от ГЕРБ. Към момента на назначаването никога не бях виждал Стоянов. Тези министри, които работят добре, но не слушат ПП-ДБ, ги дават на ГЕРБ", отбеляза политикът и продължи:

"Ама чакайте, ние да не сме клошари, че да ни ги давате, ние си ви побеждаваме и си взимаме това, което е за ГЕРБ. Може да си дават на Лорер, да си купуват, продават, не могат да дават на нас. 

"Хората видяха какво могат нашите опоненти, затова трябва да си вървим по нашия път, да помагаме на Украйна, да бъдем приети в Шенген", коментира още Борисов.

По думите му, ако ПП-ДБ мислят, че "така тихомълком ще продължат с назначенията до 6-7 март, на 8-и ще дойде горският и ще изгони всички назначения, както винаги го е правил".