"От посолството на Украйна не е потвърден интерес към предложените хеликоптери Ми-24 с отпаднала необходимост" - това каза в рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев. Той отговори на въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев за поискана военна помощ от Украйна за предоставяне на тези бойни хеликоптери.

Министърът в оставка отговори, че България разполага с пет броя хеликоптера Ми-24 с отпаднала необходимост. По думите му след получаване на писмо на 4 януари 2024 г., е била установена връзка с посолството на Украйна и техни експерти са били запознати с техническото състояние на тези хеликоптери. С постъпило писмо от посолството на Украйна не е потвърден интерес към предложените хеликоптери Ми-24", посочи Тагарев.

Гаджев зададе въпрос и относно поисканата военна помощ от Украйна за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана.

От щаба на отбраната беше извършен анализ на възможността за предоставяне на Украйна на исканите от тях системи и изделия, каза министърът в оставка, цитиран от БТА. Той уточни, че са били определени номенкултури и количества отбранителни продукти, които могат да бъдат предоставени, без това да доведе до загуба на отбранителни способности и да повлияе негативно на подготовката и изпълнението на задачите на въоръжените сили.

По думите му списъците на отбранителни продукти, които са за предоставяне на Украйна, са включени като приложение към две решения на Министерския съвет (МС) на Република България. Номер 776 от 02.22.2023 г. и номер 134 от 23.02. 2024 г., посочи министърът в оставка и допълни, че отбранителните продукти по РМС 776 вече са предоставени на Украйна, а тези по РМС 134 са подготвени и по график ще бъдат транспортирани до края на месец април.

Народният представител от "БСП за България" Манол Генов попита за етапа на реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" и оставащото време за доставка на първите изтребители Ф-16.

"В Министерство на отбраната се работи интензивно за изграждането на инфраструктурата за новия боен самолет Ф-16, така че да бъде постигната оперативна готовност на трета авиобаза в предвидените срокове на авиобаза "Граф Игнатиево", отговори министърът на отбраната в оставка. 

Тагарев посочи, че анализът на изпълнението е наложил приоритизиране на обектите, като същите са разделени в основно две направления - обекти, пряко свързани с самолетите Ф-16, и такива свързани с подобряване на съществуващата инфраструктура. "Фокусът на усилията е за постигане на максимален напредък и успешно приключване на изпълнението на договорите, които са пряко свързани с приемането на самолетите", добави министърът в оставка.

Тагарев съобщи, че е планирано окончателното приключване на договорите, които са свързани с приемането на самолетите и за които е необходимо сертифициране от американската страна, да се реализират до края на тази година.

Той обобщи, че инвестиционният процес е стартирал, без да е била налице цялостна концепция за необходимата инфраструктура и при липса на пълна информация по отношение специфични изисквания към обектите. По думите му това е довело до преработване на проектите и продължително съгласуване в процеса на работа. Заради високите нива на инфлацията изпълнителите са информирали Министерството на отбраната (МО) за невъзможност от изпълнение на договорите, добави той.

Тодор Тагарев разясни, че МО е предприело мерки в резултат, на които 18 договора са индексирани, при условията на методика за изменение на цената на договора за обществени поръчки в резултат на инфлация, приета с постановление на Министерския съвет. Други осем договора са в процедура по прекратяване, тъй като фирмите са информирали министерството, че не могат да изпълнят заданието.

По думите му това е наложило МО да предприеме последващи действия по провеждане на обществени поръчки и сключване на нови договори и обобщи, че вече са прекратени три от тях и са сключени нови за изпълнение. Предстои да бъдат прекратени пет договора, след което ще бъдат проведени обществени поръчки, добави Тагарев.

"МО полага усилия за навакса натрупаното изоставане. Очакванията са изпълнението на дейностите да бъде съобразено със заложените времеви графици и съгласно поетите ангажименти за придобиване на самолетите Ф-16 Блок 70, но рисковете остават", добави той.

На въпроси на народни представители днес по програма трябва да отговарят и министрите в оставка Иванка Шалапатова, Кръстю Кръстев, Кирил Вътев, Румен Радев.