Забраната за внос на руски петрол на територията на Европейския съюз не е в интерес на българските граждани, смята председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"За съжаление, чуваме и разбираме, че ЕС не ги прилага за всички държави, а само за някои", добави той в интервю по бТВ. Свиленски наблегна, че се надява България да не се окаже в списъка на онези еврочленки, за които забраната ще важи, а не изключението.

Намерението за поредната санкция заради войната бе обявено преди ден от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на шестия пакет санкции на ЕС, който предвижда и спиране на още държавни руски телевизии.

Свиленски коментира и вчерашното решение на парламента за подпомагане на Украйна с финансова, хаминатарна и военно-техническа помощ, като наблегна, че то не третира изпращане на оръжие, защото това е желанието на повечето български граждани. "Да, и с активното участие на БСП, България няма да участва в изпращане на оръжия", съгласи се той.

"Парламентът намери едно разумно решение, тъй като социологията показва, че българите не желаят България да изпраща пряко въоръжение и боеприпаси, а да откликне на нуждите на украинската страна. Когато се води диалог, разумните решения се взимат", каза той. Не е надделяла БСП над коалиционните партньори, а възможностите на България доведоха до това решение, стана ясно от коментира на соцдепутата в отговор на въпроса как БСП е успяла да наложи своето виждане по въпроса. Диалогът в коалицията се водел от два месеца и се намерил разумният компромис. Свиленски не коментира съвпадението между внасянето в парламента на писмото от украинския посланик Москаленко с исканията на Украйна и гласуването на решението. Писмото беше внесено още в 8 часа сутринта, само уточни депутатът от БСП. Той не поясни и как точно ще се извършва ремонтът на украинската военна техника с аргумента, че "правителството ще реши". "Работата на парламента беше да даде мандат, за да извършва тази помощ", допълни Свиленски.

Лидерът на групата на соцдепутатите заяви, че тях никой не ги е "натискал" за вдигане на ветото над еврочленството на Скопие. "Чувам от медиите за натиск, да. Нашата позиция е на Северна Македония да се даде път към ЕС, но след като се изпълнят условията по договора", каза Свиленски.