Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов заяви, че ще свика извънредно заседание утре, като ще апелира ветото, наложено от президента Румен Радев върху закона за ратифициране на договорите за покупката на изтребителите F-16, да бъде разгледано в петък в пленарна зала.

"Според мен трябва да действаме енергично, знаем отношението на всеки един по този въпрос. Сигурен съм, че народните представители ще проявят мъдрост. Нека да обсъждаме, нека да говорим по същество, но в края на краищата да гласуваме за бъдещето на ВВС, на армията, за сигурността ни като държава и за авторитета ни като такава", каза още ген. Попов.

На въпрос дали може ветото да забави процедурата по превъоръжаване, той отговори: "Ако ние преодолеем ветото, както смятам, че ще стане, защото вярвам в народните представители, това няма да забави процедурата. Разбира се, президентът е в правото си да наложи вето и на закона за промяна на бюджета и на закона за ратификация на рамковото споразумение за индустриално сътрудничество. Смятам, че тук ще се прояви достатъчно мъдрост, отговорност и в края на краищата всички ще се поздравим с един успешен договор, който гарантира сигурност", допълни още председателят на комисията по отбрана.

Попитан дали вижда скрити мотиви, ген. Попов поясни, че не може да коментира това нещо.

"Сигурен съм, че президентът ще даде обяснение, ще влезе в подробности, защото мотивите са две страници и ще има повече конкретика", коментира той.

 

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов обясни, че по отношение на двете гласувания, правилникът е ясен, като няма изрични промени между първо и второ четене.

"Лично на мен взе да ми омръзва това, че армията може да изтърве сроковете да се сдобие с модерно въоръжение", отбеляза той.

От ДПС заявиха, че най-вероятно ще подкрепят повторна ратификация на договорите.

Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че партията е била против това договорите да се разглеждат в един ден.

"Ръцете ни бяха извити. Вето може да се наложи и за много други неща", подчерта депутатът