"Това, което Фон дер Лайен предложи вчера, БСП го предлага от 3 месеца", заяви Драгомир Стойнев по Нова телевизия. Кандидатът за депутат посочи, че социалистите отдавна настояват да се таксуват допълнително големите проиизводители на ел.енергия, но не приемат в тази графа да попадат само държавните дружества, върху чиито плещи ще падне отговорността населенето да изкара зимата. По думите му допълнителните такси от свръхпроизводството могат да помогнат финансово за разпределяне на средствата за енергийно бедните. Според Стойнев енергийно бедните са поне 40% от населението.

"Трябва да има две тарифи - за богати и бедни, които изнемогват. За да няма раздаване на пари на калпак и да се стимулира енергийната ефективност, трябва да има целеви помощи. Доходите и количеството потребявана енергия да са критериите", обясни социалистът.

"Искаме замразяване цените на тока и водата, както и газа, както за бита, така и на бизнеса. Идеята ни е да има спасителен план до април, който държавата да подпомага", обобщи Стойнев.

Според него се очаква тежка зима. "Рецесията ще завладее цяла Европа. Инфлацията е създаден отвън феномен", подчерта икономистът.

Той си обяснява падането на процентите на БСП с това, че избирателите са потърсили нещо ново извън системните партии. "Хората предпочитат, може би, новите партии, дават доверие на хора, които се по телевизията и правят шоу, и на други, други, които идват от чужбина, само че се вижда, че ситуацията се влошава". В същото време Стойнев коментира, че ГЕРБ държи първото място, защото се уповава на силната местна власт в страната, на която начело са нейни кметове в голмата си част.

По повод доклада на ДАНС за това, че сме обект на разузнавателен интерес, Стойнев коментира, че "щом като ДАНС го казват, сигурно имат притеснения". По думите му, ако има такъв проблем, то трябва службите да работят върху него, но в същото време направи заключението, че едва ли към нас има чак толкова "голям интерес" от чужди агентури, тъй като "ние не развиваме някакви супер технологии".

"Ние сме толкова прозрачни", каза политикът от БСП в израз на мнението, че няма какво толкова да ни шпионират. По думите му, ако имаме национален интерес да получаваме по-евтини ресурси, трябва да го следваме, а всеки, който работи против страната ни, трябва да бъде изгонен. Стойнев обаче даде да се разбере, че двете неща не си противоречат едно на друго.