"За днешното състояние на Българската армия трябва да се срамуват онези политици, които ни внушаваха, че друг ще ни пази и не е нужна армия, оборудвана с високотехнологично въоръжение". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на церемонията, на която представители на военно-патриотични съюзи и организации, военнослужещи от запаса и резерва бяха наградени от министъра на отбраната и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

"Същите тези политици днес говорят за "ръждясали доспехи", с които е въоръжена армията ни. Нека на тях напомним, че тези "доспехи" бяха поддържани и продължават да се поддържат благодарение и на вашите усилия, и на усилията на тези, които вие сте учили", заяви Димитър Стоянов пред наградените. По думите му Българската армия ще продължи да се модернизира.

Наградите бяха връчени за принос към отбраната на страната и активна обществено значима и военно-родолюбива дейност, информира БТА.

"Нещото, което може да се направи в предпразничните дни, е да покажем нашето уважение към всички тези, които през годините полагаха неимоверни усилия, за да я има Българската армия", заяви Стоянов. Според него благодарение на усилията на военно-патриотичните съюзи и организации и техните инициативи българското общество възражда доверието си към армията. Виждам все повече подкрепа за изграждане на съвременна и модерна армия, способна да отговаря на всички предизвикателства, добави министърът.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към отличените с признателност заради това, че със службата и работата си в Българската армия те са еталон за достойно изпълнен дълг.

Снимка: БТА

"Дадохте максимума от себе си, за гарантиране на сигурността и отбраната на Република България. Работихте всеотдайно за развитие на така нужните ни отбранителни способности. Защитавахте националните ни интереси. Утвърждавате значението на своите формирования на видовете и родовете войски", заяви адмирал Ефтимов на наградените.

Снимка: БТА

Офицер от запаса майор Веселин Станев благодари от името на наградените. "Ще бъдем изключително благодарни, ако получим силна подкрепа за някои важни за нас, основополагащи документи, като закона за запасното войнство", добави майор Станев.

Снимка: БТА