Твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна за предоставяне на въоръжение, са абсолютно манипулативни. Споразумението, което днес Министерският съвет реши да предложи на 49-ото Народно събрание (НС) е същото, което в края на миналата година беше прието и предложено на вниманието на 48-ото НС. Това коментира пред журналисти в Сопот служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. По думите му с това решение се иска всяко едно предоставяне на оръжия да минава ратификация на НС.

Министър Стоянов коментира, че 48-ото НС е нямало достатъчно време да разгледа това споразумение и затова то днес отново бе прието от МС. Целта е да има яснота какво се предоставя от Българската армия, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да минава ратификация от НС, каза министърът. Според него е изключително важно обществеността да знае, пише БТА.

На въпрос на журналисти ще бъде ли намален бюджетът за охрана, Стоянов отговори, че се надява, че няма да бъде компрометиран Националният план за необходимите средства, които трябва да бъдат предоставени за отбрана, който е предоставен и в НАТО. Няма как да бъде намален бюджетът на отбраната, но в крайна сметка последната дума има НС по предложение на Министерството на финансите, каза министърът.

Министърът съобщи, че днес е променена точка от нормативната уредба, свързана с решението за обновяване на боеприпасите с изтичащ ресурс. Ако не обновим сега боеприпасите си, т.е. не ги предоставим на военно-промишления комплекс, ще трябва после да закупим нови, а за тези да заплатим допълнително за утилизация и унищожаване, обясни Стоянов.

Министър Стоянов участва в среща с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова, които посетиха производствените бази на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД в Иганово и Сопот. На срещата се коментира увеличаване на капацитета на отбранителната индустрия за произвеждане на повече боеприпаси, които са необходими за попълване на запасите, каза Стоянов. По думите му запасите от определени муниции на държавите членки на Европейския съюз и на НАТО са на изчерпване и за това е необходимо да се произведат по-голямо количество боеприпаси.

Снимка: БТА

Според министъра средствата, които Европейският съюз ще предостави за отбранителната индустрия, ще позволят обновяване на базата за производство. Военно-промишленият комплекс е необходимо да бъде модернизиран и това е възможност, коментира Стоянов. Той допълни, че като проекти за модернизация се включва и доставка на въоръжение и системи, които използват 155-милиметрови снаряди. Ние също ще се възползваме от това Българската армия да придобие такова важно оборудване, каза още министърът.

Министерски съвет: Не е обсъждан нов договор с Украйна за предоставяне на военна помощ

 На днешното заседание на Министерски съвет (МС) не е обсъждан нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ и изобщо не е разглеждано предоставянето на такава, съобщиха и от правителствената пресслужба.

В решението си от днес Министерският съвет предлага отново всяка следваща военна помощ за Украйна да бъде гласувана от Народното събрание. Това, което предишният парламент не прие, се допълва в съобщението.

Относно посещението на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон от правителствената пресслужба уточняват, че България има интерес от повишаване на капацитета на своята отбранителна индустрия и приветства подкрепата на Европейския съюз в тази насока. Но страната ни не се ангажира по никакъв начин с предоставяне на въоръжение на Украйна, посочват от МС.