България няма как да изпрати тежка военна техника на Украйна, защото това ще намали нашите способности, стана ясно от думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на двете парламентарни комисии, които одобриха проекторешенията на ГЕРБ и ДБ да подпомогнем с оръжия Киев. В тях обаче не е записано точно по какъв начин и с какви оръжия. Анализът ще извърши МО.

"Ще препоръчам да бъде дадена такава военна помощ на Украйна, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия", заяви Стоянов.

"Трудно бихме предоставили тежко въоръжение, искано от Украйна, поради простата причина, че ние ще загубим конкретни способности, които няма да може да бъдат толкова бързо възстановени. Да не забравяме, че България е гранична страна с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация. Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи", отсече военният министър.

Стоянов разясни, че трябва да се поддържа необходимия запас от техника за военните формирования в мирно и във военно време. "Нашите норми ще бъдат спазени. Това, което е необходимо за Българската армия, тя ще го има, така че да гарантираме конституционните й задължения по чл. 9. Трябва да бъдем много внимателни при предоставянето на конкретна техника, за да не губим способности", категоричен беше министърът на отбраната. По думите му, заместващата техника не може да бъде предоставена в кратки срокове.

Той каза още, че ако бъде взето решение за предоставяне на оръжие от народните представители, в него няма да бъде определено какъв тип да е въоръжението. "Те ще вземат политическо решение, експертното очаквам да ни бъде възложено с този анализ, който споменах в доклада пред комисията. Анализът е същината на цялото предоставяне на оръжие", заяви министърът на отбраната.

Комисията по отбрана прие и проекта за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем F-16 Block 70.

"Така че продължаваме с проекта за развиване на способностите на Военновъздушните сили. Разходите за реализиране на проекта са разсредоточени в рамките на 10 години, като през тази година те са в размер на 30 милиона, за следващата година са около 36 милиона и така до 2031г.", съобщи министър Димитър Стоянов, цитиран от БТА. Той посочи, че с втория договор, освен самолетите, ще придобием и въоръжение въздух-земя и въздух-въздух.

"За разлика от първия договор, в който е включено само въоръжение въздух-въздух и то не за всички самолети, с втория договор се придобиват и тези способности. Това е причината цената на втория договор да изглежда по-висока, но в действителност тя е съпоставима с първия договор", разясни министърът на отбраната.

"Сроковете за одобряване от Народното събрание на международния договор са много сгъстени, надявам се да успеем до 15 декември. Вероятността да се забавим след тази дата не е малка, но ако това се случи, новата оферта, която ще получим, със сигурност ще бъде на по-висока цена", категоричен беше министър Стоянов.

Военният министър отхвърли и твърденията, че служебният кабинет е предвидил пари в бюджета за закупуване на изтребители Gripen. Думите му са в отговор на твърдението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че "служебният кабинет е предвидил някъде в бюджета резерв за финансиране на десет самолета Gripen"

"Казаното от Корнелия Нинова е неистина. При разходи над 100 милиона задължително се прави проект за инвестиционен разход и минава през парламента", заяви Стоянов, който е бивш началник-щаб на авиобаза "Граф Игнатиево".

"Ние имаме плащане първото тримесечие следващата година. Това е причината да бъде вкарано в предложението за финансови средства, които да бъдат заделени за покриване на разходите по инвестиционните проекти, които са вкарани там, а не за нов инвестиционен проект", обясни Стоянов.

По думите му страната ни очаква оферти от две държави, към които е изпратено запитване за оферта. "Ранен е етапът да се говори за каквито и да е разходи. Ние не знаем какви ще са те", добави военният министър.

Министър Стоянов припомни, че през тази седмица се очаква да бъде получена офертата на Полша за закупуване на два нови двигателя за самолетите МиГ-29. Той допълни, че Министерството на отбраната има готовност и е поискало наши експерти да бъдат изпратени, за да извършат оглед на двигателите.