"След близо 10 години замразяване на отношенията между България и Русия, те започнаха да се размразяват. Това е най-важната стъпка, която направи президентът Румен Радев на срещата с руския президент Владимир Путин."

Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев пред Нова ТВ.

Той припомни, че през последните години от две държави, които сме имали нормални културни и икономически отношения, сме се превърнали в ястреби една към друга.

"След такъв дълъг период на конфронтация, да направиш такава крачка за затопляне на отношенията, е може би - най-трудното. За тази първа крачка се иска смелост и визия.

Президентът Радев, доколкото излезе информация, е искал в българската делегация в Русия да се включат и министри, но това не е било позволено от правителството, защото и г-н Борисов ще ходи там. Тук вече виждаме противопоставянето, от страна на правителството, срещу президентството, което на никой не е нужно", категоричен бе Мирчев. Народният представител припомни, че след "назначения" от министър-председателя президент Росен Плевнелиев, е започнало противопоставянето между двете страни.

По отношение на рестарта на строителството на втората атомна централа, Мирчев обясни, че ГЕРБ първо трябва да отменят Мораториума за строителството на АЕЦ Белене. По отношение на протестите срещу изграждането на атомната електроцентрала, народният представител заяви, че те са организирани от партии, които на изборите са получили "НЕ" от избирателите и не са влезли в Народното събрание.

Крум Зарков: Още в предизборната си кампания Румен Радев обеща, че ще извади отношенията ни с Русия от "ледниковия период"

"Срещата между президентите Владимир Путин и Румен Радев е първата на държавни глави между двете страни от 10 години насам. През това време отношенията между България и Русия бяха трудни и противоречиви. Счупването на ледовете между двете страни не може да бъде отречено.",  каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред БТВ в коментар за срещата между двамата президенти.

"Когато президентът говори за недалновидно политическо говорене, сигурно има предвид онези твърде резки смени на посоката и крайни позиции, които са заемани по отношение на Русия, в това число често и от правителствата на ГЕРБ. Само преди няколко седмици, оповестената визита на Румен Радев беше коментирана от най-високо ниво от ГЕРБ - като странна по време на европредседателството. Сега, след като знаем, че ще има визита и на министър-председателя, не е странна", коментира народният представител.

"Много е важно институциите да работят в рамките на своите правомощия - целенасочено и единно, в защита на българските стратегически интереси. Румен Радев ясно изрази какви са неговите виждания по отношение на Русия, още по време на предизборната си кампания. Той се ангажира да извади отношенията между двете страни от "ледниковия период", в който се намират. Това направи и с вчерашната си визита", категоричен бе Крум Зарков.

По отношение на рестарта на проекта АЕЦ - Белене, Крум Зарков обясни, че ГЕРБ трябва да престанат да обръщат коренно позицията си по проекта. Той припомни, че БСП винаги е подкрепяла изграждането на втората атомна електроцентрала и не е променяла позицията си по въпроса.