Служебният премиер Стефан Янев направи своеобразен отчет за дейността на двата служебни кабинети, чийто министър-председател беше по назначение на президента Румен Радев повече от 6 месеца. Янев нито потвърди, нито  отрече варианта да остане и в редовен кабинет като министър на отбраната.

Той отчете успешно организирани два избора, гарантира, че политиката ни за Северна Македония остава непроменена и посочи, че предприетите мерки на правителството за ограничаване на коронавируса вече работят.

"Обещах на българските граждани, че докато съм премиер, няма да налагаме локдауни, обещанието го изпълних. Ние избрахме тези мерки като по-мек вариант", коментира в интервю по БНТ Стефан Янев относно зеления сертификат. Връзката между зеления сертификат, заболеваемостта и начина, по който функционира системата, ни дава увереност, че сме на прав път", добави той. И обобщи, че мерките дават резултат.

Стефан Янев разкри още, че "няма неваксинирани министри", но не всички са пожелали да го направят публично достояние. "Всяко решение срещаше критики, но аз от самото начало съм сигурен, че всички действия са обосновани от медицинска гледна точка", заключи Янев за здравната криза.

"Има тенденция към справяне, тенденцията вече е в посока намаляване и да не кажем прибързано заключение, но по-скоро тези мерки дадоха резултат и това ни дава увереност, че вървим по прав път. мерките бяха навременни. Тестването на малките ученици дава резултати", отчете още Янев. Той обеща, че няма да има призив за задължително ваксиниране, нито пък решение за изискване на такова.

"Българските граждани са достатъчно мъдри, достатъчно информирани, всеки решава за себе си дали това е принуда", добави той.

Президентът Румен Радев не се е месил в работата на кабинета, категоричен беше служебният премиер.

"Президентът Радев, по моя информация, не се е месил в нито едно решение пряко. Ако някой от министрите е разговарял и са се съветвали, това е съвсем различно, той е държавен глава, но пряко вмешателство той няма за нито едно решение", каза Янев.

"Институционалността е начинът, по който функционират властите, решенията, които сме взимали колективно като МС, отговорност носим всички ние", каза още служебният премиер.

Той не отговори дали ще бъде министър на отбраната в новото правителство. "Аз бих обмислил такава покана, когато я получа, но нека не избързваме", коментира той, но подчерта, че първо иска да види политиките на бъдещото правителство и коалиция, и дали той лично би се съгласил с тях.

Спирането на корупцията Янев изведе като основен проблем на обществото. "Почти няма министерство, което да не е подало такива сигнали", разкри той. А въпросът за съдебната реформа остави на редовното правителство. "Кой и как разследва главният прокурор - дебатът ще продължи, имаме идеи, но нека 47-то НС да се произнесе по него", каза Янев.

Той обаче смята, че са належащи промени в законодателството за обществените поръчки по темата за  инхаус процедурите.

"Има и един морален проблем - когато са налети милиарди, а резултати няма, хората питат къде са техните пари, защо не са отишли за здравеопазване, за образование, за техните пенсии", коментира Янев по повод нарушенията по два от лотовете на магистрала "Хемус". И същевременно призна, че може и да са били законни тези договори. 

"Да се върнем назад в тези 6 месеца - ние подготвихме и проведохме два избора. Подготовката и провеждането предполагат една постоянна предизборна подготовка, може би някои от партиите използваха и браншови организации за налагане на свои тези", каза още премиерът по повод протестите на пътните строители. 

"Надеждата е по-бързо да се състави мнозинството, по-бързо да започне да работи редовното правителство", коментира служебният премиер и добави, че в почти всеки сектор редовните министри ще имат полезно наследство от служебните, което да доразвият.

"Политиката към Северна Македония остава непроменена, там изненади няма", гарантира служебният премиер и обобщи, че казаното по темата Крим от президента няма да има лош отзвук.

Стефан Янев отново изказа съболезнования на близките на загиналите в пожара в село Рояк и в автобуса на "Струма".

Той заяви, че в такива моменти "най-важното е да бъдем обрани на първо място и да изразим съчувствие към близките, и на второ място държавата с нейните органи да извърши по най-добрия начин разследване, което да изясни причините". Според премиера изясняването им ще добеде до това да си извадим поуките, за да не се повтаря. "Защото, най-малкото, това го дължим на близките и роднините на тези хора", добави служебният премиер.

Янев отказа да даде подробности по въпроса как така автобус без документи е бил пропуснат през три държавни граници, като изведе аргумента, че не трябва да се пречи на разследването.