Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и да е държава в България няма. Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия, където отговаря на актуални въпроси.

Янев апелира да се намали малко напрежението и да се спре с четенето на чужда преса и със спекулациите.

По думите на министър Янев нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не очакваме да има инвазия на българска територия. Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията, посочи Янев.

Днес той проведе и две важни срещи - с американския посланик Херо Мустафа и с извънредния и пълномощен посланик на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф.

В разговорите с Мустафа участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Обсъдено е стратегическото партньорство, развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили  и средата на сигурност в региона.

Министър Стефан Янев е посочил, че българската страна високо цени подкрепата на САЩ за модернизацията на българските въоръжени сили и изразил надежда, че двете страни ще продължат да развиват и надграждат своето сътрудничество в тази насока. Той е допълнил, че ще фокусира усилията си върху придобиването на нови способности за Българската армия, в частност възможностите за продължаване на реализацията на проекта за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски.

Посланик Мустафа на свой ред е отбелязала готовността на американската страна да продължи да оказва съдействие и подкрепа за реализиране на съвместните инициативи в сферата на отбранителното сътрудничество, отчитайки българските потребности.

На срещата с посланика на Аржентина също са обсъдени перспективите за развитие на военнотехническото сътрудничество и са набелязани стъпки за неговата реализация. 

"България и Аржентина като две демократични страни, макар и географски раздалечени, имат традиционно добри и приятелски взаимоотношения в редица сфери и споделят общи ценности по отношение на сигурността", е отбелязал Стефан Янев. Той е посочил, че подписаният през 2016 година Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Аржентина е добра основа за задълбочаване на взаимоотношенията в сферата на отбраната и по-специално военното обучение, военната медицина, както и научно-изследователската дейност, включително в изследването на Антарктика.