"Поведението на Доналд Тръмп нанесе сериозни щети на трансатлантическото сътрудничество и това се отрази на много политики в световен мащаб - от борбата с климатичните промени, търговията и технологичното развитие, до външната политика и политиката на сигурност. Тръмп си отива, но тръмпизмът в политиката все още не е победен. В ЕС поведението му окуражи консервативни лидери като Орбан и Качински, които днес имат дързостта да блокират бюджета на ЕС заради политическото оцеляване на авторитарните им режими. За тях той беше символ и краят на управлението му е поражение за популизма и национализма в Европа."

Това заяви лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев след разговор на представители на партиите-членки на ПЕС с Джон Подеста, бивш шеф на кабинета на президента Бил Клинтън и съветник на президента Барак Обама. По време на онлайн срещата те обсъдиха кампанията и резултата от президентските избори в САЩ, както и очакванията към новата американска администрация и последиците за ЕС.

"Убеден съм, че историческата победа на демократите на тези избори ще бъде едно истинско ново начало за САЩ - връщане към нормалност и предвидимост във всички сфери, особено по отношение на сътрудничеството с ЕС по ключови политики. Байдън обаче ще има тежката задача и да поправи големите щети, нанесени от поведението на Тръмп върху американското общество и силната поляризация в него. ЕС и целият свят имат големи очаквания към новата администрация. Убедени сме, че ще имаме надежден и искрен прогресивен партньор зад океана. Ценя високо традиционното сътрудничество между ПЕС и демократите в САЩ. Ще работим заедно за рестарт на трансатлантическото лидерство.", добави Станишев.

Пред европейските си колеги Подеста сподели, че САЩ и светът са различни след Тръмп, но очаква нормализиране във всички сфери на политиката и най-вече възстановяване на сътрудничеството с традиционни партньори. Особен фокус на новата администрация според него ще бъде Европейския съюз като естествен съюзник по ключови световни проблеми, вариращи от сигурност до климатичните проблеми и изкуствения интелект.

"Джо Байдън ще бъде изправен пред 4 кризи - пандемията, икономическата криза, климатичната криза, както и кризата с расовата справедливост в САЩ. Очаквам следващата администрация да предложи сериозен спасителен и инвестиционен план, както и специални мерки в областта на здравеопазването, правата на работниците, грижата за децата и възрастните хора. По време на кампанията Байдън положи много усилия да спечели хората от работническата класа и нискоквалифицирания труд, но предстои още много работа в тази посока и това е урок както за демократите в САЩ, така и за левите в Европа.", заяви в заключение Подеста.