Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който беше преизбран на поста в началото на месеца, заяви, че за него е важно да бъде избран за евродепутат, защото така ще се подсигури координацията с оглед на преговорите в Европейската комисия и Европейския парламент след евроизборите.

"Не е тайна, че за мен е важно да работя в следващия ЕП. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент - винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между партията на ПЕС и нашата група в Европарламента", каза той пред БНТ.

Запитан възможно ли е Корнелия Нинова да го лиши от водачеството в листата на БСП, той каза, че това не е въпрос само на председателя.

На питане дали все пак не би могъл да е независим евродепутат, Станишев отвърна с усмивка:

"ГЕРБ ми отправят вече намеци в тази посока - казват, че имат гражданска квота за Европарламента".

"Да оставим спекулациите настрани, ако някой мисли, че ще скара Елена и мен, трудно ще го постигне", каза Станишев пък в отговор на въпрос, че се спекулира, че депутатката Елена Йончева, която е негова бивша приятелка, ще оглави соцлистата за Европарламента. 

Станишев прогнозира, че на предстоящите евроизбори "крайните антиевропейски националисти" ще отбележат ръст, но ще останат в периферията на Европарламента и европейските институции.

Той заяви, че въпреки липсата на лидера на БСП Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС, на който  беше преизбран, най-точната индикация за настроенията в БСП са множеството поздрави, които той е получил от симпатизанти. Станишев оцени липсата на Нинова като "пропусната възможност".

"Демографската криза в България е тема, за която трябва да се говори системно. Тя включва не само подкрепата на майчинството, но образованието, реализацията на пазара на труда, подкрепа за младите хора", каза още той.

По думите му Европа преживява трансформация, защото светът се променя и тя търси новото си място и идентичност в него, а хаосът около напускането на Великобритания от ЕС е най-добрата застраховка, че и други страни няма да я последват.

"Нашият интерес като страна, средна по размери и население, е да бъдем в ЕС и да се научим най-сетне да отстояваме нашия интерес в хармония с интересите на другите. Да ни уважават. И в България подкрепата към ЕС спада, защото политиците прехвърлят проблемите си към него, но ЕС сме всички ние - държавите членки. Вече близо 70 години Европа живее в мир и относително благоденствие, макар че наистина има поводи за недоволство. "Не трябва да се изхвърля бебето с водата", допълни Станишев.

Според него крайните антиевропейски националисти ще имат ръст на евроизборите, но те ще бъдат в периферията и на ЕП, и на институциите.

"Амбицията на социалистите е да бъдем основата на по-широк ляво-центристки алианс със зелени, по-крайните леви, либерали, които не са за Европа на статуквото, а Европа, която става по-социална. Глобализацията и пазарните механизми създадоха нарастващо неравенство и чувство за несправедливост, като твърде много хора се чувстват изхвърлени от обществото", изтъкна лидерът на ПЕС.

И добави, че недна от основните заплахи пред Европа е разрушителният национализъм, който лъже, че може да предпази народа си с изолация и огради. Другата заплаха, по думите му, е "статуквото на Европейската народна партия", която твърди, че всичко е наред.

"Има огромен гняв. Жълтите жилетки не са само френско явления. Протестите в България и другите страни показват, че има остро чувство на несправедливост", добави той.

Според него отношението към т.нар. Истанбулска конвенция щеше да е различно, ако големите партии в България не се бяха поддали на пропаганда.

"Проблемът с насилието над жените у дома все още не е решен в българското законодателство, но е свършена донякъде. Въпросът с Истанбулската конвенция е решен от Конституционния съд", каза Станишев, който подчерта, че в е в интерес на България да бъде променен Дъблинския регламент.

Сергей Станишев изтъкна, че стабилността не е достатъчен мотив за успешност на управлението, а пред него трябва да има цели.