"С първите одобрени национални планове за възстановяване по-бързото, по-справедливото и по-устойчивото икономическо възстановяване вече е на хоризонта.", обявиха леви премиери и комисари днес по време на традиционната си подготвителна среща преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Те подчертаха, че ключови елементи в процеса на възстановяване са се случили благодарение на ПЕС и се ръководят именно от комисари-социалисти, като Зелената сделка (Франс Тимерманс), фондът "Следващо поколение ЕС" (Паоло Джентилони), инициативата за по-справедливо заплащане на труда и социалния план за действие (Никола Шмит), както и подкрепата за регионите и Фондът за справедлив преход (Елиза Ферейра).

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който беше домакин на срещата, заяви:

"ПЕС поздравява португалското председателство на Съвета на ЕС и премиера Антонио Коща за отличната работа, въпреки трудните условия в пандемия. Колкото по-бързо националните планове получат одобрение, толкова по-бързо европейските средства ще могат да бъдат използвани за подпомагане и модернизиране на европейските икономики".

"Оценяваме позитивно факта, че ключови цели, заложени в плановете за възстановяване, отразяват Социалния план за действие и Европейския стълб на социалните права, както и Зелената сделка. Очаквам Европейският съвет днес да даде ясен сигнал, че възстановяването ще бъде в посока на едно по-справедливо и устойчиво бъдеще", добави Станишев.

"Винаги сме отстоявали тезата, че икономическото възстановяване трябва да върви ръка за ръка със социални цели и такива, свързани с околната среда. Разбирането, че тези неща са свързани е фундаментална промяна в подхода на европейско равнище, за която ПЕС настояваше още от последната финансова криза. Без усилията на социалистите в последните години, днес ЕС щеше да повтори грешките с политиките на бюджетни ограничениял", заяви още лидерът на социалистите.

По време на срещата левите лидери изразиха подкрепа за шведския премиер Стефан Льовен и шведската социалдемократическа партия в усилията им да намерят изход от настъпилата политическа нестабилност в страната.

Участниците осъдиха последните атаки на унгарското правителство над европейските ценности и приветстваха категоричната реакция по темата на комисаря за равнопоставеност Хелена Дали, която също е от лявото политическо семейство.

По отношение на ваксините, социалистите заявиха, че желаят ЕС да играе стратегическа роля и да използва излишните налични количества в подкрепа на хората и страните, които имат нужда от тях по света.

На срещата присъстваха:

  • Антонио Коща, министър-председател на Португалия
  • Жозеп Борел, върховен представил на Съюза за външна политика и политика на сигурност
  • Паоло Джентилони, Европейски комисар за икономиката
  • Елиза Ферейра, Европейски комисар за кохезия и реформи
  • Илва Йохансон, Европейски комисар за вътрешни работи
  • Ираче Гарсия Перес, лидер на Групата на социалистите в ЕП
  • Пол Манет, лидер на белгийската социалистическа партия (Валония)
  • Фофи Генимата, лидер на гръцката социалистическа партия ПАСОК
  • Алексис Ципрас, лидер на гръцката Сириза (наблюдател)