Прогнозата ми е, че кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност. Хората за пети път се произнесоха и ясно заявиха, че не вярват достатъчно на никого и затова не дават властта на нито една политическа сила. Шансовете сега изглеждат 50/50, но винаги има начин, ако има лидерство и конкретна програма. Това заяви Сергей Станишев в предаването "120 минути" по bTV.

"Днес, за съжаление, лидерството грешно се разбира като вождизъм. Всеки е вожд на своето племе, на своята партия и го интересува само мнението на племето. Но в крайна сметка сме едно общество, една нация и партийните лидери не бива да подхождат толкова егоистично. Сега изглежда, че формирането на коалиция зависи от местните избори. Но това разбиране е губещо за политиците - те ще загубят привърженици и ако не участват в управлението, защото хората очакват ясно носене на отговорност. По време на мандата на моето правителство, влязохме в коалиция с НДСВ, на които преди бяхме опозиция. Но бяхме със съзнанието, че предстоят важни решения за страната, и направихме всичко по силите си да я водим напред. Това не ни попречи да имаме различни кандидати за местните избори", коментира Станишев и продължи:

"Лидерството означава да водиш общественото мнение, а не да бъдеш функция на настроения и популистки нагласи. Общественото мнение не е статично, то се променя при аргументи и кураж за реални действия".

По думите му днес пред България също има важни приоритети: инфлацията, обедняването, война на 300 км от нас, цялостната геополитическа и зелена трансформация, Шенген и еврозоната.

"Заради бездействието на политиците страната ни вече загуби 300 млн. евро от Фонда за справедлив преход, закъсняваме и с Плана за възстановяване и устойчивост. А похарчихме и над 500 млн. лв. за избори", отбеляза още Станишев.

Попитан за вариантите за съставяне на правителство, той заяви: "Преди вота имаше доста публикации как вторият трябва да подкрепи първия за кабинет. Крайно време е да има платформа, която да гарантира бъдещето на страната и да даде сигурност на хората. А това може да стане само със солидна парламентарна подкрепа - в случая ГЕРБ - ПП-ДБ".

Помолен да коментира и лошите резултати на БСП, бившият лидер на левицата посочи, че през 2017 г. партията е имала 950 000 гласа, а днес - 225 000.

"Това се дължи най-вече на факта, че ръководството на партията я води в неправилна посока. Най-силни сме били, когато лявото е консолидирано около БСП и сме излизали на избори към центъра. Тогава левицата е била първа или втора политическа сила. Сега БСП изгуби своето лице, периферията и поддръжниците си. Кампанията ѝ беше построена върху страховете на хората, а не отговаряше на техните проблеми. И, естествено, наля вода в мелницата на "Възраждане", подчерта политикът.

В студиото Станишев отговори и на въпрос за възможното участие на БСП в бъдещо правителство. "Не виждам как партията ще участва в кабинет, който ясно ще заяви като приоритет изпращането на оръжия за Украйна. Това означава ръководството ѝ да се откаже от всичко изговорено досега и да направи обратното на онова, което очакват членовете на БСП", каза още той.

"България се променя, светът се променя. Скриването - пурист, лидерството е да водиш, а не да следваш конюнктурни настроения. Общественото мнение не е статично, то се променя през лидерство", категоричен беше Сергей Станишев.