"Моментът е исторически за европейския проект. От една страна, преговорите по следващия бюджет са блокирани поради разногласия по орязването на финансирането на конкретни общоевропейски политики. От друга, някои десни и популистки правителства видяха възможност да извият ръцете на всички останали по отношение на върховенството на правото. Те саботират приемането на възстановителния план за ЕС, докато не получат гаранции, че няма да бъдат наказвани за подкопаването на демокрацията в собствените си страни, което в крайна сметка се случва с общоевропейски пари и удря по джоба на всеки европейски данъкоплатец".

"Подобно "изнудване" е абсолютно неприемливо. Компромис по този въпрос сега би бил крайно лош сигнал - че такъв тип поведение ще остава безнаказано за в бъдеще. Така ЕС ще подкопае образа си на съюз, основан на ценности и принципи за дълго време напред".

Това заяви днес в Брюксел лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на заседание на Президиума на ПЕС, в който участват представители на всички партии, членуващи в лявото политическо семейство.

Президиумът прие специална декларация по отношение на върховенството на правото в преговорите по новия европейски бюджет. В нея левите посочват, че остават "убедени в необходимостта от бързо споразумение по прилагането на амбициозен европейски бюджет и план за възстановяване, придружени от ефективна условност по отношение на върховенството на правото" и остават изцяло ангажирани и с двете, защото вярват, че е "абсолютно неприемливо" да трябва да се избира между едното и другото.

В деклaрацията се подчертава, че "нито една криза не бива да бъде използвана като претекст за подкопаване на демокрацията" и че "не може да има и никакво извинение за държането на възстановителния пакет като заложник".