Не бих се учудил, когато през март предстои ротация, да се стигне и до преформатиране на сглобката в нещо различно, което да е тройна коалиция. Очевидно е, че ДПС е третият участник в управлението. Виждаме и обръщението на Доган към избирателите на ДПС като подготовка и заявка за участие официално в управлението. Това заяви пред bTV евродепутатът и бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

По думите му за едно правителство е най-важно вътрешното доверие.

"Онази тройната коалиция, когато беше много критикувана, се градеше върху достатъчно доверие и уважение, и между лидерите на партиите, и между разбирането, че всяка партия има своя интерес. В момента, като че ли има взаимна омраза. Аз се притеснявам, че в края на годината се изхарчиха 11 милиарда лева, без много прозрачност и яснота", каза още Станишев.

Той изтъкна факта, че финансовият министър Асен Василев винаги е говорел за прозрачност в разходите, а част от тях "никак не са ясни и прозрачни".

"От тези 11 милиарда, 6 милиарда са текущи разходи на държавата и на институциите, но 5 милиарда не са никак ясни и прозрачни. Чува се, че около 1,2 милиарда са изразходвани за авансови плащания на общини по нереализирани проекти, което е нарушение на закона. Очевидно това е част от сделките между управляващите субекти, които са на хартия двама, а в реалността трима", обясни Станишев.

Евродепутатът коментира и присъединяването на България и Румъния към Шенген, като по думите му равносметката е обезкуражаваща.

"Аз винаги съм бил привърженик на това да настояваме и да постигнем едновременно влизане по суша, море и по въздух в пространството за свободно движение. И за мен е разочарование този резултат, който е частичен. Да, той ще облекчи пътуването на българите със самолет, но това не решава икономическия проблем - стотиците милиони загуби, които търпи българската икономика заради безкрайните опашки на тировете. Защото стоките се внасят и изнасят най-вече по суша", заяви Станишев.

По думите му страната ни е дискриминирана заради вътрешните проблеми на една или друга държава. 

"Трябваше да бъдем много по-категорични и в по-добра координация с Румъния, в частност по отношение на Австрия. Тоест през техните интереси, техните слаби точки, да дадем ясен знак. Австрия има и политически, и икономически интереси както в България, така и в Румъния. Трябваше ясно да се покаже, че няма да търпим подобно отношение към нас. Несправедливо е да бъдем третирани наистина като втора ръка граждани на ЕС. Което е скандално за мен", добави Станишев. 

Според него перспективата не е много ясна, защото не е дадена точна дата за премахването на граничния контрол за сухопътните граници. Евродепутатът бе категоричен, че не може да се поставят нови условия към България, които са извън критериите за Шенген. 

"Най-вече има политическа неяснота. Защото политическата ситуация в Австрия само ще се изостря през следващите месеци. И една от причините е, че управляващата партия - тази на канцлера - се опитва да се състезава с крайните националисти, които са евроскептични и антиимиграционни, на техен терен. И затова иска да покаже колко е твърд, а ние плащаме цената за това, което е неприемливо", обясни Сергей Станишев.

Прогнозата му е, че ако на изборите в Австрия, които са в края на годината, се формира проевропейска коалиция, то чак през 2025 г. би могло да настъпи някаква развръзка за България по отношение на пълното ни присъединяване към Шенген.

"Очевидно дипломатическите усилия на България не са били достатъчно резултатни. Просто в един момент трябва да излезем от позицията на молител, на много любезни, и да покажем малко повече твърдост", добави Станишев.