Благодарение на натиска на социалистите, ЕП договори допълнителни 16 млрд. евро за ключови европейски програми.

"По-справедлива, прогресивна и устойчива Европа вече е възможна. Крайно време е планът за възстановяване от кризата да бъде приведен в действие. Това ще даде сигурност на гражданите, бизнеса и пазарите." Така лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев коментира постигнатото споразумение между Европейския парламент и Съвета за бюджета на ЕС за следващия програмен период 2021-2027 г., планът за възстановяване от кризата и собствените ресурси. То предстои да бъде формално одобрено в пленарната зала на ЕП, както и от министрите на всички държави-членки. Станишев подчерта, че най-вече благодарение на социалистите, е договорено:

Обвързване на европейските средства с върховенството на правото в държавите;

16 млрд. евро повече за ключови европейски програми в областта на здравеопазването, образованието и науката, например, в сравнение с предложението на Съвета през юли, което застрашаваше ангажиментите и приоритетите на ЕС по отношение на Зеления пакт и справедливия преход към нисковъглеродна икономика. Тези допълнителни средства ще дойдат главно от глоби, които ЕС налага в областта на конкуренцията, в съответствие с отдавна изразеното искане на Парламента и най-вече на социалистите, средствата, генерирани от Съюза, да остават в европейския бюджет, вместо да се връщат в националните каси;

Правнообвързваща пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси на ЕС, с които да се финансира общият дълг през следващите години (такива са нови данъци върху замърсителите, данък за цифровите гиганти, данък върху финансовите транзакции и обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, която ще възпрепятства избягването на данъци). Това е голям успех за социалистите, които от години се борят за нови собствени ресурси за ЕС. Този въпрос придоби още по-голяма важност в настоящите преговори, където левите отстояваха принципа, че разходите за изплащане на дълга от фонда за възстановяване не трябва да бъдат за сметка на съществуващи европейски фондове и програми, нито да водят до по-високи вноски от държавите членки.

"Заплахата на унгарския премиер Виктор Орбан да блокира сделката все още остава, но това би било крайно безотговорно към европейските граждани. ПЕС призовава всички политически семейства да подкрепят споразумението, а националните парламенти бързо да ратифицират необходимите елементи по отношение на новите собствени ресурси. Това ще позволи парите за възстановяване да стигнат по-бързо до гражданите и бизнеса, които вече търпят последиците на втората вълна от вируса.", заяви Станишев.

"Гордея се, че социалистите останахме единни в убеждението си, че основните демократични ценности и принципи на Съюза не могат да се търгуват. Европейските данъкоплатци не трябва да финансират правителства, които системно подкопават върховенството на правото, независимостта на съдебната система и медиите и злоупотребяват с европейските фондове. Постигнатият компромис за първи път въвежда именно такъв механизъм, като в същото време гарантира, че крайните бенефициенти няма да бъдат лишени от средства.", добави лидерът на ПЕС.

"През следващите седем години трябва не просто да покриваме загубите от настоящата криза, а да инвестираме в по-зелена, цифрова и устойчива икономика, която да осигури достоен и качествен живот за всички и да изведе ЕС до лидерски позиции в света. Предстоящото емитиране на общ дълг за финансиране на антикризисните мерки ще бъде исторически акт в европейската интеграция. Той може да бъде успешен само при интелигентни, стратегически национални планове и прозрачно и отговорно изпълнение. Доволен съм, че Европейският парламент ще има по-голяма роля да следи за изразходването на тези средства и изпълнението на поетите от държавите ангажименти.", каза в заключение Станишев.