"Срещата на върха в София е историческо събитие и успех за България. Сега има префокусиране и това е наша заслуга. Двете звезди са премиерите на Гърция и Македония. Аз съм много горд от тези двама лидери - поемат политически рискове и са готови да водят към нов тип отношения". Такова мнение изрази в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Станишев отбеляза ролята на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за постигането на напредъка на страните от Западните Балкани към ЕС. И ги нарече героите на този процес.

В навечерието на срещата ЕС - Западни Балкани, Станишев събра лидери на социалистически и социалдемократически партии и премиери от ПЕС в София за координиране на позициите.

Президентът на ПЕС подчерта, че префокусиране на ЕС - върху Западните Балкани е заслуга на България. "Това е успех за България, радвам се да бъда част от този успех. Европейските социалисти винаги са били за разширяването на Съюза", изтъкна президентът на ПЕС. И припомни подкрепата, която е чувствал като премиер от страна на европейската левица във времето, когато България се присъедини към Общността.

Европейският съюз се намира в процес на преход, тезата на Макрон има основания, не скри Станишев, коментирайки тезата на френския президент - че ЕС първо трябва да се реформира, а след това да се разширява. Страните, които са се устремили към влизане в Европейския съюз, имат много да наваксват, е на мнение Сергей Станишев. Той уточни, че наваксването е по посока на свободата на словото до икономическите неравенства, за да бъдат те ефективни. Самият ЕС също трябва да се промени, смята Станишев.

Според него Общността се "намира в процес на преход към нова структура, към преформулиране и трябва да бъде по-ефективен".

Евродепутатът каза още, че соченият за скептик по отношение разширяването на ЕС - Еманюел Макрон, е на мнение, че Европа трябва "да си подреди къщата преди да дава окуражаващи сигнали на други държави".

"Brexit е най-добрата застраховка срещу евентуално излизане на друга страна от ЕС. Всички разбират, че Великобритания ще претърпи тежки икономически щети, но Европа, за съжаление - също", каза още Станишев.

 Той изрази надежда, че съвсем скоро ще има ясни резултати от разговорите, които ще се проведат в София в четвъртък.

"Хората от Западните Балкани са уморени от неопределеност и несигурност. Трябват да се предприемат стъпки, които да променят живота им", категоричен бе лидерът на ПЕС.

Станишев каза още, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е поставила въпроса за превозвачите на срещата на лидерите социалисти.