Вчера Росен Плевнелиев заяви, че ще обнародва повторно приетите промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), но ще сезира Конституционния съд.

Президентът определи по-рано като недопустимо да бъде осъществяван парламентарен контрол върху актовете на съда и позицията на магистрати и разследващи органи, но парламентът отхвърли ветото му.

Бисеров не оспорвал правото на президента да сезира Конституционния съд за Закона за СРС, но било редно това да става с "екзактни" юридически мотиви.

"Научавам, че изразявате съжаление, че дебатът по наложеното от Вас вето показал „степента на политическа конфронтация” и че мнозинството в НС не счело „за необходимо да изложи аргументи по същество”
, заявява той в отгорено писмо до държавния глава.

По думите му, на шестте страници мотиви към ветото правната комисия отговорила със "скромните 5 страници само юридически мотиви".

Политическият привкус на конфронтация се появил едва в пленарна зала, когато в дебатите се включили и депутатите от "Вашата партия ГЕРБ".
Бисеров пита дали същите "ваши експерти" ще подготвят и мотивите до Конституционния съд.

Депутатът припомня и част от становището на правната комисия по промените в закона.

Най-озадачаваща от юридическа гледна точка, според комисията по правни въпроси, била тезата в мотивите на указа, че „конституционният законодател е предвидил, че контролната дейност върху магистратите и техните актове се осъществява от Висшия съдебен съвет и Инспектората към него”.

Бисеров отговаря, че е всеизвестно, че контролът върху актовете на органите на съдената власт се извършва само и единствено по реда на инстанционния контрол.

Депутатите не разбрали защо се атакува целия текст на новия чл.34з, при положение, че алинея 2 възпроизвеждала буквално чл.80 от Конституцията.

"Едва ли идеята на авторите на мотивите на указа е била да се оспори конституционна норма поради противоречие със самата нея. Дори и да не бе включена в закона, по силата конституционните норми, задължението за явяване пред парламентарна комисия на длъжностните лица възниква винаги при покана към тях”, смята Бисеров и пита дали тези текстове ще бъдат включени и в мотивите пред Конституционния съд.

Той припомня, че в обсъждането на закона активно участвали представители на всички органи на съдебната система и на изпълнителната власт и никой не поставил под съмнение коректността на текстовете, които Плевнелиев атакувал.

Днес държавният глава ще обяви позицията си за актуализацията на бюджета.

Тази сутрин министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви пред БНТ, че очаква президентът да наложи вето, но това щял да бъде неправилен ход и държавата не можела да става заложник на лични амбиции и на егото на един политик.

"Не се поддавайте на политически внушения, г-н Президент! От евентуално вето ще пострада най-вече икономиката", заяви проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите в България (СИБ), в oтворено писмо до  Плевнелиев.