Парламентът отхвърли предложението на "БСП за България" за осигуряване на руската ваксина "Спутник V" с 83 гласа "за", 69 "против" и 56 "въздържал се".

БСП внесе за втори път проекторешението в парламента, след като въпросът беше разискван в края на предишното Народно събрание. Предложението на левицата предвиждаше парламентът да възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" и достъпа на българските граждани до нея.

В подкрепа на предложението гласуваха депутати от "БСП за България", "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и един от "Демократична България".

От ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" посочиха, че българската Изпълнителна агенция по лекарствата няма капацитет да извърши централизирана процедура по оценка на безопасността и ефикасността на руската ваксина и трябва да се изчака разрешението на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

От ГЕРБ обвиниха БСП в геополитика и лобизъм. Даниела Дариткова коментира, че колегите от БСП се хвалят с последователността си във внасянето на своите предложения, но са последователни и в лобизма си. Тя посочи, че предишният парламент е приел решение, което позволява на българското правителство да преговаря за всички ваксини, одобрени от ЕМА. Според Дариткова няма нужда да се приема още едно такова решение. В България ще има достатъчно ваксини за българските граждани, увери тя.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева /"Изправи се! Мутри вън!"/, която ръководеше заседанието, коментира, че очевидно старото решение се различава от новото. Тя посочи, че в старото решение на предишното НС се е изисквало разрешение от ЕМА, а в новото няма такова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че внасят за пореден път това предложение, защото има български граждани, които искат да се ваксинират с тази ваксина и политиците са длъжни да им осигурят достъп. Докарахте България до първа по смъртност и последна по ваксинация, обърна се тя към ГЕРБ. Доставката на ваксината "Спутник V" е още един начин да преодолеем тези последни места, посочи тя. По думите й, Австрия, Германия и Франция преговарят за руската ваксина. Няма как 3 млрд. души в света да я употребяват и 64 държави да я регистрират и вие да казвате, че това е нещо вредно, коментира Нинова. Нека не бъдем на тази тема нито русофили, нито русофоби, нека бъдем българофили, призова тя.

"Нека не бъркаме русофилството и путинофилството", репликира я Манол Пейков от "Демократична България". Ние вярваме на Европейската агенция по лекарства, заяви той. Утре ще поемете ли последствията, ако след пет или шест месеца ЕМА се произнесе, че има проблем с руската ваксина, попита той.

Тома Биков /ГЕРБ/ обяви, че ще гласува "против". Няма как да поемем отговорност тук след като днес приключваме, посочи той и призова това, което предлага БСП, да го направи служебният кабинет. Колегата му Христо Гаджев коментира, че според информация от преди три дни Австрия ще купи "Спутник V", единствено и само след одобрение от ЕМА.

Разликата между тези европейски лидери и вашият в оставка е, че те вече започнаха разговори, изчаквайки разрешението, и в момента, в който то излезе, ваксините са им на границата, а България ще я докарате отново до състояние да се моли да ни дадат ваксини назаем, отговори Нинова на ГЕРБ.

Андрей Чорбанов /"Има такъв народ"/ отбеляза, че руската ваксина е една от ваксините с най-малко нежелани реакции. Той коментира, че причината да подкрепи тази ваксина е, че европейски държави се имунизират с нея. Половин Унгария е имунизирана с тази ваксина и имунолозите там твърдят, че няма страчни реакции, половин Сърбия - също, със същите условия, посочи Чорбанов. Той попита защо никой от българското правителство не се е обърнал към правителства на Словакия, на Унгария, на Германия да разбере каква е причината да внесат тази ваксина и как са избегнали европейското законодателство.

Хасан Адемов /ДПС/посочи, че българската Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ няма капацитет да извърши национална процедура по оценка на ефективността и безопасността на ваксината. Той призова депутатите да се съобразят с българското и европейското законодателство. От ДПС обявиха, че ще се въздържат, защото руската ваксина все още няма одобрение от ЕМА.

Председателят на здравната комисия Александър Симидчиев /"Демократична България"/ също потвърди, че ИАЛ не може да направи такава национална процедура и остава да се изчакат резултатите от ЕМА.

Напрежението при дебата ескалирта дотам, че под всеобщ прицел попадна Николай Хаджигенов. Причина за това стана отказът му да сложи маска в пленарна зала. Председателстващият заседанието Татяна Дончева обясни, че по закон няма право да изгони Хаджигенов и единствено може да препоръча на здравните власти да преценят какви мерки да вземат за поведението му. По време на спора депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" така и не сложи маска, но в същото време беше застанал прав на дистанция от колегите си.