БСП ще подаде жалба в съда и ще търси своите права за името "Коалиция за България". Това обяви на пресконференция заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Той бе категоричен, че партията ще търси своите права пред Върховния административен съд, като обжалва решението на Централната избирателна комисия, с което се регистрира коалицията от партии "Коалиция за България" с председател лидерът на АБВ Румен Петков. Добрев коментира, че ще бъде сезирана и Комисията за защита на конкуренцията.

Кирил Добрев бе категоричен, че БСП няма да позволи по подобен елементарен начин в 21 век да бъде подвеждан българският избирател. Аглика Виденова, юрисконсулт на БСП обясни, че патентът "Коалиция за България" принадлежи на БСП и е регистрирана в 14 класа стоки и услуги, свързани с хуманитарни, образователни, социални, културни, изследователски, научни и др. дейности, както и всички материални изражения, свързани с предизборната кампания, включително и бюлетината, свързана с името. Тя обясни, че АБВ и коалиционните й партньори притежават марка, регистрирана в един клас, който включва бизнес дейности, касаещи бизнес и търговски сделки и мероприятия.

"За съжаление нашите бивши другари са решили да бъдат от страната на управляващите, да бъдат не само техни партньори, а да играят срещу семейството си, макар и бивше", каза Виденова.

Добрев обясни, че към момента според това решение на ЦИК "Коалиция за България" има четири евродепутата - Станишев, Пирински, Неков и Корумбашев и като такива до 26 май са под ръководството на Румен Петков. Добрев коментира още: "Да копираш модел от преди 20-30 години, в който търсиш подобна абревиатура на партия, за да заблуждаваш избирателя, днес е вече нелепо".

Във връзка със съмненията на партията, че промените в Антикорупционния закон се правят за специален човек. "Огромният проблем в този тип институции е дискредитирането на тяхната дейност", заяви той.

"Как КПКОНПИ ще проверява някого, когато самият КПКОНПИ е в проблем. Как данъчните ще правят ревизия, когато шефове в данъчните са в този проблем", попита Добрев. "Към днешна дата всеки един, който бъде посочен и образно казано вкаран в тази игра, може да търси своите права и всяко наказание, което му бъде наложено може да бъде дискредитирано от човека, който го налага", посочи той.

"Кой готвят не знам. Сигурно имат някой подбран, сигурно нещо интересно. Тепърва ще го видим", коментира Кирил Добрев. Според него шефът и заместник-шефът, който проверява шефа си, са в позиция, в която трудно могат да си свършат работата.