Бившите социалисти от АБВ обявиха, че ще се регистрират за евровота като "Коалиция за България" - старото наименование, с което БСП участваше в изборите. От партията съобщиха, че ще регистрират в ЦИК обединение на общо 7 политически сили.

Председател на коалицията с шест други партии ще бъде Румен Петков. От "АБВ не съобщават кои са другите формации. В четвъртък партията е обсъдила европейските избори с ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали" и ПП "Възраждане на Отечеството".

Решението на АБВ може да се тълкува като залагане на капан на БСП заради риска от грешка на традиционния червен избирател и пускане на бюлетината на името на добре позната "Коалиция за България". Наименованието беше ползвано от БСП до идването на власт на Михаил Миков. Той прекръсти лявата коалиция на "БСП-Лява България", а наследничката му Корнелия Нинова я нарече "БСП за България".

Преди няколко седмици АБВ поиска да се яви на евровота в коалиция с БСП, но от "Позитано" 20 не отвърнаха на офертата. Двете партии не поддържат диалог от 2016 г., когато Корнелия Нинова развали споразумението с АБВ Румен Радев да бъде общият им кандидат за президент.