"Коалиция за България" не е била никога марка на БСП", заяви заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по повод намерението на партията на Корнелия Нинова да съди нейната формация заради използването на това име за евроизборите.

Както вече стана ясно, партията, оглавявана от Румен Петков и създадена от Георги Първанов, се коалира с още 6 формации под името, което левицата използваше преди години.

Ганчева обясни тази сутрин пред Нова телевизия, че патентът за името "Коалиция за България" е от 2016 година, а през 2018 година БСП е изявила желание да търси право на ползването му, след като официално са се отказали от него преди години. А такава търговска марка нямало.

Тя допълни, че от коалицията нямат притеснения, че ЦИК може да откаже регистрацията заради подадените документи от БСП.

"Вчера по време на внасянето на документите за регистрация, специалистите от ЦИК провериха свидетелството за регистрация на марка и е крайно време да вярваме в институциите. Защото това постоянно прехвърляне на обвинение, изместване на фокуса, ерозира цялата държавност", коментира заместник-председателят на партията.

Ганчева категорична, че и законът, и моралното право е зад тях.

От БСП вече заявиха, че тази стъпка на коалицията обслужва ГЕРБ. Но според заместник-лидера на партията на бившия президент нищо не обслужва управляващата партия колкото това да се коментира един разговор във формата, не в съдържанието, защото основният опонент на "Коалиция за България" всъщност не е БСП.

"БСП са ни конкурентите вляво. Основният ни опонент са десницата и ГЕРБ", коментира още Любомира Ганчева.

Самият Петков пък вчера каза:

"Ако на БСП много им липсва марката "Коалиция за България", сме готови да обсъдим тяхното приемане във формацията. Не знам как може да откраднеш нещо, което не принадлежи. Ние сме внесли в ЦИК документи. Ако на БСП много им липса закъснялата носталгия по марката, сме готови да обсъдим тяхна молба още днес, само двама от партньорите все още имат резерви да ги приемем. Ще ги посъветвам да се вгледат в предшественика. Ленин стиска каскета и никой не му го краде. На тях все някой нещо им краде. Тази политическа немощ, която избива понякога в цинизъм, издава една нищета, която е обидна, в това число за всички хора, които имат отношение към левицата".

"АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка. БСП внесе в ЦИК доказателства за собствеността на марката "Коалиция за България". Ще защитаваме праватa си пред съда, всички международни органи и институции", заявиха обаче от пресцентъра на "Позитано" 20.

Името "Коалиция за България" беше ползвано над 10 години от БСП заедно с още няколко малки партии. Именно с него Георги Първанов спечели президентските избори прз 2001 година, а левицата парламентарните - през 2005 година, когато Сергей Станишев стана премиер.

Партиите, участващи в сега регистрираната "Коалиция за България", са АБВ, ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали", ПП "Възраждане на Отечеството". Листата на коалицията за вота на 26 май беше оглавена от икономиста проф. Боян Дуранкев.