След заседание на здравната парламентарна комисия министърът допълни, че състоянието със спешната помощ в страната е критично.

"Ако някой си мисли, че проблемите могат да се оправят за 1 година – ние не сме вълшебници", каза още тя, цитирана от Фокус.

Таня Андреева посочи, че ще сложи временно на мястото на директора на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев друг лекар, докато върви болничният на Гелев. Тя изтъкна, че още не е наясно кой ще е той, но има няколко предложения за кандидати, чиито биографии ще разгледа и ще реши.

Временно изпълняващият директор на Спешна помощ-София ще стане ясен в петък или в понеделник, допълни тя.
Дотогава д-р Ангелов, който в момента замества директора в ЦСМП – София, ще продължи да си изпълнява задълженията.

Д-р Георги Гелев смята, че одитът на ведомството му е тенденциозен. Вижте повече за неговия коментар тук >>

Андреева не прие обвинението, че има някаква тенденциозност в проверките в Спешна помощ-София.

"Всички проверки, които са правени, са по сигнали", каза министърът на здравеопазването по време на изслушването в Комисията по здравеопазването.

Тя подчерта, че в годините са правени проверки на Центъра за спешна медицинска помощ с констатирани част от нарушенията, които и днес се правят.

Министърът уточни, че неведнъж е било изтъквано желанието й за увеличаване заплатите на специалистите в Спешната помощ.

„Аз съм готова да сложим всички проблеми на масата, да ги решим. Този доклад установява административно, организационно как се движи работата в ЦСМП София. За мен е неприемливо такава администрация с такива заплати и междувременно да се водят битки за увеличаване на възнагражденията”, посочи още Андреева.

От одитния доклад, който беше представен от министъра, стана ясно, че заплатите на лекарите в ЦСМП София са в рамките на 1172 лева, на главен счетоводител – 2340 лева, на автопарка – 1729 лева, на медицинските сестри – 787 лева.

След като преди дни столична фотографка почина на улицата, докато чакаше линейка, от здравното министерство предложиха директорът на Спешна помощ-София  и заместникът му да бъдат уволнени.

Над 80 лекари от спешния център подадоха оставки и се събраха на протест през МЗ в защита на своя директор д-р Георги Гелев.

След назначена проверка се оказа, че е преправян часът на тръгване и на пристигане на линейката в случая с починала жена преди дни в София.

Д-р Андреева съобщи още, че концепцията за Спешната помощ е готова – предстои да бъде представена на оперативно заседание на Министерски съвет и след това в комисия.

АНКЕТА: Кой е отговорен за бавната "Спешна помощ"?