И трите социологически агенции, които мериха по време на балотажа в Пловдив, дават категорична победа на Костадин Димитров от ГЕРБ с преднина пред опонента си Ивайло Старибратов от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) от около 12%. Усредненият резултат на бившия вече кмет на район "Тракия" е около 52%, сочат първоначалните данни.

Социологическите агенции вече излязоха с резултати от екзитпол след втория тур на местните избори. Данни за гласуването в Пловдив към 19:00 часа представиха социологическа агенция "Маркет линкс", социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" и Изследователски център "Тренд". Ето каквов показват те:

"Маркет линкс"

Според първи данни от екзитпола на социологическата агенция "Маркет линкс", представени по бТВ, кандидат-кметовете в Пловдив на днешния балотаж са получили следната подкрепа от избирателите: Костадин Димитров от политическа партия ГЕРБ - 51,5%; Ивайло Старибратов от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - 39,1%.

"Галъп интернешънъл болкан"

Според първите резултати от екзитпола на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", представени по Нова телевизия, разпределението на гласовете за кандидат-кметовете в Пловдив на днешния балотаж е: Костадин Димитров (ГЕРБ) - 52,8%; Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) - 41,5%.

С "Не подкрепям никого" са гласували 5,7% от избирателите.

Изследователски център "Тренд"

Костадин Димитров от ГЕРБ печели 53,2% от гласовете в Пловдив, а Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България"- 41,2%, показват данните от екзитпола на Изследователски център "Тренд". Данните бяха представени в ефира на Нова ТВ.

С "Не подкрепям никого" са гласували 5,7% от избирателите в града.

"Искам да кажа на тези, които не са отишли до урните, че и тях ги чувам. Ще положим много сили тези четири години да имаме ръст на града ни и тогава се надяваме пловдивчани да гласуват със "за", а не против", каза Костадин Димитров.

"Пловдивчани като че ли не успяха да разберат, че трябва да излязат и да гласуват. Аз все пак искам да благодаря на тези, които излязоха и на моя екип", коментира пред БНТ кандидатът за кмет Ивайло Старибратов, който по първоначални данни губи от Костадин Димитров.

"Направихме всичко възможно да станем разпознаваеми, да покажем проблемите на Пловдив, техните решения. Очевидно на пловдивчани им харесва това, което е в момента, така че следващите 4 години вероятно ще продължат нещата в същия дух", допълни той.

Старибратов определи резултата си като изключително партиен. Смята, че битката със съперника му е била честна и коректна: "Това също не събуди пловдивчани, за да разпознаят ПП. Може би трябваше да сме по-активни и по-агресивни в битката, но това го отчитам като лично моя грешка, ан не на тези, които стояха зад мен".