"Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са утре, ще им трябва подкрепата на БСП. Но има месец и половина кампания. Това е моментна картина", коментира социологът от "Галъп" Първан Симеонов пред Нова телевизия.

Вчера агенцията излезе с данни от последното си изследване, според които ГЕРБ води, на второ място излиза "Продължаваме промяната", трети са БСП, четвърти - "Има такъв народ", а едва пети - "Демократична България".

По думите на Първанов тази моментна картина дава възможност за съставяне на правителство.

"Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство", обясни Симеонов.

Според него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП.

"От партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП, ако данните са такива", каза Симеонов.

И изтъкна, че друг важен въпрос е дали ще влезе формацията на Мая Манолова - ИБГНИ, която е на ръба - ако това стане, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на протеста.

Симеонов коментира и резултатите на "Продължаваме промяната".

"Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно обществено влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този етап. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже поредният десен проект, ще бъде друго. Засега играят правилно - категорично бягат от ролята на пореден десен проект, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, дошла от президента легитимация, която им дава центристки вот", обясни Симеонов.

"Хубавото за ГЕРБ от новия проект е, че всички останали може да станат на "салата" и ГЕРБ да "щръкнат" отгоре. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, ако се окаже, че тези политици предизвикват някаква вълна", каза още той.

По думите му при висока активност "Продължаваме промяната" може да дръпнат повече гласове.

"При каквато и да е активност, ми се струва трудно ГЕРБ и ДПС да имат легитимността да направят правителство. Известно време те трябва да останат в "политическа карантина", коментира още социологът.

Един от основните резервоари за всички нови политически проекти обичайно били хора, които не гласуват.

"Част от тези, които сега се обръщат към ПП са хора, които биха гласували за ДБ. Други са от хората, които предишните избори гласуваха за ИТН. БСП и ГЕРБ дори може да загубят гласове", каза Първан Симеонов.

Предизвикателството на президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда като провокация, смята още Симеонов. "Румен Радев си го връща. Той подчертава позицията си като основен, почти единствен кандидат. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията", каза Симеонов.