Социалната комисия в парламента прие минималната заплата да стане 850 лв. Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители от "БСП за България".

С гласуваното предложение се предлага минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца.

В хода на дебата депутатите изразиха известни възражения към направеното предложение, но всички бяха на мнение, че има нужда от повишаване на минималната заплата. Коментирано беше дали увеличението може да се случи без нов бюджет за 2023 г., след като на първо четене в парламента беше подкрепен т.нар. удължителен закон за държавния бюджет за 2022.

Служебният заместник-министър на труда и социалната политика Емил Мингов посочи, че законопроектът не е бил подкрепен от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Депутатите дадоха заявка, че ще направят предложения между първо и второ четене на законопроекта.

"Разумът надделя. Комисията по труда, социалната и демографската политика единодушно прие на първо четене предложението на БСП минималната заплата да стане 50% от средната. За 2023 г. това означава 850 лв.

Благодаря на всички парламентарни партии за подкрепата. 500 000 работещи бедни ще почувстват грижата ни за тях. Нека бързо да приемем закона и на второ четене. Тогава на служебния кабинет на президента Радев, който беше против това увеличение, няма да му остане нищо друго, освен да изпълни решението на парламента", пише Нинова.