Опонентите на Корнелия Нинова събраха необходимия кворум за провеждане на заседание на Националния съвет въпреки нейното нежелание то да се състои днес. В залата на киносалона на "Позитано" 20 присъстват 105 членове на пленума. За да има кворум, бяха необходими малко над 90 присъстващи членове на НС, така че се провежда легитимно заседание на НС. По неофициална информация пленумът ще избере Атанас Зафиров за временен лидер, който ще бъде и водач на ПГ, а Драгомир Стойнев - зам-председател на парламента.

Още снимки от пленума вижте тук>>

Самата Корнелия Нинова не дойде на пленума, който ще констатира оставката й и ще избере временен лидер, който да организира целия цикъл отчети и избори в партията. От заседанието на Националния съвет отсъстват няколко от най-приближените й членове на ИБ и на НС, като Иван Ченчев и Георги Свиленски. Няма го и Румен Овчаров, но той не е тук по здравословни причини. Присъстват обаче по-голямата част от състава на Изпълнителното бюро, който вече се обърна срещу лидерката в оставка заради катастрофалните резултати на партията.

По-рано Нинова излезе с кратко съобщение във Фейсбук, в което обяви, че няма да присъства на заседанието на НС.

"Както заявих по-рано, няма да участвам в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияя по някакъв начин", заяви соцлидерката. "Поех отговорността и подадох оставката си до всички структури и членове на БСП. Вчера я изпратих и до Националния съвет, който се събира днес. Заедно с нея подадох до Пленума и оставката на цялото Изпълнително бюро", потвърди тя. И призова "БСП днес да подтиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос". 

Мина Кутева с "пътеводител на социалистическата идея", който донесоха младежите социалисти

Снимка: Ива Капкова, Dir.bg

В същото време младежите социалисти изразиха задоволство, че тя се е оттеглила от поста веднага след като те са я призовали за оставка. Този път групата млади социалисти, водени от лидера си Габриел Вълков и дъщерята на Антон Кутев - Мина, дойдоха на "Позитано" 20 с позиви, наречени "Пътеводител на социалистическата идея", които раздадоха в партийната централа. Два от плакатите залепиха и на самои вход на партийната централа.

Габриел Вълков, лидер на младежкото обединение в БСП

Снимка: БТА

В манифеста те призовават отново за оставка на председателката Корнелия Нинова и за избор на друг лидер, като заявяват, че "Тук не е СДС! Не искаме новите лица на БСП да бъдат от младежкото СДС", с намек по адрес на бившия младежки лидер на синята партия Калоян Методиев, който вече е депутат от БСП.

Снимка: Ива Капкова, Dir.bg

"Ние имаме вярата, че отсега нататък БСП ще поеме по един нов път и ще отворим една нова страница за цялата партия и за лявото в България", каза Вълков. Той беше категоричен, че избраният заместник-председател трябва да обединява партията, да работи за това БСП да върви в правилната посока и за едно колективно начало, което всеки един социалист да бъде чут, защото не може да продължава по досегашния начин. 

Евродепутатката Цветелина Пенкова, която измести Румен Гечев от ЕП, дойде заедно с младежите социалисти

Снимка: БТА

На влизане на заседанието на Националния съвет бившият лидер на столичните социалисти и водач на групата общински съветници в София Иван Таков коментира като нередно подаването на оставка на цялото Изпълнително бюро от страна на Нинова. Подумите му това не звучи легитимно, тъй като самата председателка е подала пък своята оставка два-три дни по-рано и вече не е в качество да депозира тази на цялото ръководство.

Иван Таков

Снимка: БТА

"След като е подала още във вторник оставка, а в сряда, четвъртък с писмо до всички членове на партията с писмо с изходящ номер, тя вече не е действащ председател на партията и не знам как подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да бъде направен индивидуално, ако някой иска от Бюрото да го направи, е свободен да го направи", каза Таков. 

"Това са наистина някакви отчаяни опити за своето лично спасение, които прави Корнелия Нинова, които за мен са показателни за всичко, което се случваше досега. Време е да затворим една срамна страница в историята на партията. Но и да не забравяме какво се е случило, за да не се повтарят тези неща, които доведоха до наистина едно идейно, организационно, а както виждаме - и електорално катастрофално състояние на партията в момента", категоричен е Таков.

Занапред, по думите му, трябва да се говори за обединение на лявото, за нови хора, за нови идеи и да се върнат социалистите към техните ценности, за да се върне БСП като първа политическа сила след време. Самият той отказа да коментира дали ще се кандидатира за лидер на партията на предстоящите вътрешнопартийни избори.

Георги Гьоков пък е категоричен, че няма да подкрепи предложението на лидерката и Политическия съвет на "Коалиция за България" Георги Свиленски да стане временен председател. "Лично аз не, но това ще го реши пленумът. Аз не знам да е имало заседание на Политическия съвет на коалицията", изрази недоумение бившият социален министър на БСП. Гьоков очаква социалистите да излязат обединени от днешното решаващо за БСП заседание.

Страхил Ангелов и Георги Гьоков

Снимка: БТА

"Очаквам каквото пише в дневния ред, да се случи, в него пише, че трябва да се избере временно човек от заместниците, който да организира и да проведе отчетно-изборния цикъл в партията, включително и прекия избор", коментира на влизане в централата той. Гьоков очаква социалистите да излязат обединени от днешното решаващо за БСП заседание.

"Не разбирам драматизма. Тук е чисто уставна процедура. Трябва да потвърдим оставката на Корнелия Нинова и да насрочим целия цикъл отчети и избори, и избор на нов лидер. Честно казано, това е новото начало, към което да се върви", каза на влизане Александър Симов. Социалистът е категоричен, че смени на върха на БСП със сигурност ще има, а дали Корнелия Нинова ще бъде отново кандидат за лидер, е нейно лично решение. 

Снимка: Ива Капкова, Dir.bg

Бившият председател на БСП-София Калоян Паргов, който беше наказан и отстранен от партията по настояване на Нинова, започна с думите: "Днес е един слънчев ден, топъл ден. Топъл ще бъде и в централата очевидно". Паргов също коментира решенията на Съвета на коалицията, в които вече беше обявено, че Свиленски ще поеме партията до избора на нов лидер, а заместници ще му бъдат Христо Проданов и Иван Ченчев. Паргов напомни, че коалиционният съвет се провежда, след като вече има решение на съответната партия. "Когато отива на коалиционен съвет, тя отива с решение на своя орган", наблегна Паргов, докато в случая Националният съвет заседава ден след въпросното заседание на коалиционния. "Очаквам да върнем колективността и колективните решения, такава партия, каквато е била БСП 133 години", каза той.

Социалистите трябва да излъчат и преговорна група за съставяне на мнозинство и правителство, с която ще се отзоват на инициативата на ГЕРБ.