БСП организира национален митинг-протест "Бузлуджа 2020" на жълтите павета в столицата под наслов "Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България".

Членовете и симпатизантите на БСП се събраха на площад "Александър Невски". Те са дошли с автобуси от цялата страна. По данни на организаторите са над 10 хиляди човека.

Хората развяват червени знамена и националния трибагреник. Носят плакати "Оставка дай! Не ни мъчи! Вземи асфалта! Въздуха ни остави" и "Ние знаем каква държава искаме!!! Защото спим до книги - не до пистолети". Скандират "Оставка", "Мафия" и "България". От уредбата звучи партизанската песен "Бела чао", а хората припяват "Бойко, чао".

Протестираща заяви, че живее в древна държава, която не желае да бъде на колене. Тя каза, че държавата трябва да се промени така, че децата на българите да се върнат от чужбина.

Снимка: Булфото

Множеството се отправи в шествие по ул."Георги С. Раковски" и бул."Княз Александър Дондуков", за да стигне пред Министерския съвет, където в 11.00 часа ще се състои митингът. На първа линия сред хората е председателят на БСП Корнелия Нинова и депутатите от парламентарната група.

Снимка: Булфото

 За кратко демонстрантите от шествието се спряха пред сградата на КЕВР. Водачите на митинга заявиха, че това е ядката на корупцията в нашата страна. След това митингуващите се отправиха към т.нар. триъгълник на властта.

"Тук сме с идеята да сваляме правителството. По възможност, защото е липса на всякаква правова държава".

"Ние сме членове на БСП, малко закъсня, но сега вече мисля, че това ни доведе ?".

Казаха, че били забранени, на Бузлуджа. Щом сме тук, просто стана нетърпимо, особено след тази криза с Covid-19. Прости, при нас в провинцията беше много зле. Ограничения отвсякъде", казаха протестиращи.

Снимка: Булфото

Протестираме за същото, за което протестира голяма част от България - за справедлива държава, срещу грабежа, за край на корупцията", заяви депутатът Крум Зарков.

"Нищо не се е променило със смяната на министри. Просто смениха едни хора с други, за да запазят същото статукво. Това не са промените, които желаем. Искаме качествена промяна, оставка на целия кабинет и нови избори", заяви Зарков.

Снимка: Булфото

Пред Министерски съвет пред множеството лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че тук са събрани различни по възраст и занятие, а това което ги е обединило е любовта към България. Хората тук са се събрали да спасят България от мафията, да защитят родители си от грабежа. "Тук сме да не ни ограбят бъдещето", заяви Нинова.

"За десет години ГЕРБ и присъдружните им партии ограбиха настоящето ни, тук сме, за да им попречим да ограбят и бъдещето ни, каза още тя.

Г-н Борисов, ще останете в политическата история с една емблема - едно чекмедже, пълно с пари, и един пистолет до главата Ви, за да ги пазите, обърна се Нинова към премиера. По думите й това са парите, ограбени от народа, и тази власт се пази по един начин - с бухалка.

Българските социалисти сме единни, ние сме заедно и ние сме тук да ви кажем "Оставка", заяви Корнелия Нинова. Ние сме заедно не само да ги свалим от власт, но по-важното - да градим България отново. Ние имаме план за България, заяви лидерът на БСП", каза Нинова.

Протестиращите хвърляха димки по Министерски съвет.  Те скандираха "Оставка", виждат се плакати- "Само обединени сме силни", "Не на властта на всяка цена". Младежите от БСП държат транспарант "Искаме да останем в България" .

Снимка: БТА

От трибуната говоориха и Трифон Панчев, Румен Гечев и Цветелина Пенкова. 

Снимка: БСП

"Трябва по най-бързия начин престъпното правителство на Бойко Борисов да подаде оставка. Алтернативата я има - БСП е алтернатива. Нашата партия е била алтернатива и в много по-трудни моменти. За всяко нещо в нашите редици има много и подготвени хора и ние не се страхуваме да поемем тази отговорност. Да живее България!" Това заяви членът на МО на БСП и кмет на Дряново Трифон Панчев пред Министерски съвет. 

Снимка: БСП

 "129 години нашата БСП е на политическия терен, през огън и вода, през меч и бесилки, тук сме благодарение на вас. Честит празник! Скъпи приятели, през 2009 година правителството на Борисов пое България с членство в ЕС, бюджетен резерв, рекордно нисък дълг, ниска безработица, икономически растеж над 6 процента. Днес, 10 години по-късно, ние сме най-бедната страна в ЕС. Бедните стават все по-бедни, богатите все по-богати. Бухалките замениха законите. Герберска България е на дъното на класациите за свободата на словото. Управляващите нямат програма за развитие, те се интересуват от чекмеджетата и пачките в джобове си. Те се интересуват как да откраднат от нашите деца, не се трогват от обезлюдяваща България. Оставка!" За това призова депутатът от ПГ на "БСП за България" Румен Гечев от "триъгълника на властта". Той подчерта, че най-важният инструмент за излизане на кризата и превръщането на България в просперираща страна са нейните деца."Долу мутрите и калинките, път за нашите талантливи, енергични и способни деца!", заключи Гечев.

"Днес Бузлуджа е в София, срещу Министерски съвет и причината е, че днес тук, в триъгълника на властта, се води сблъсък, от който зависи нашето бъдеще. Всяка вечер хората излизат, за да протестират срещу корупцията. Ние от БСП днес също сме тук, за да потвърдим мястото си с хората срещу корупцията и мафията. Горда съм, че БСП от години води битка с паралелната държава". Това каза от своя страна евродепутатът от левицата Цветелина Пенкова. По думите ѝ гласът на БСП се се слива с този на хората и въпреки че не винаги мислят еднакво, то битката им е еднаква - тази за България. Тя призова преди хората да се делят на леви и десни, да се делят на хора с морал и такива, които обезценяват човешките достойнства. "Тук сме, за да кажем стига. За да си върнем свободата и институциите. Да върнем младите в България!", категорична бе Пенкова.

Пред журналисти Корнелия Нинова коментира и снощните събития. Тя заяви: "Тръгнах си пеша, нищо не ми се е случило". 

"Ние бяхме в предаването "Панорама", отвън имаше протест, доколкото разбрах, срещу г-н Кошлуков с конкретни искания, и имаше блокада. След приключването на "Панорама", аз излязох пеша, тръгнах си пеша, вървях до Софийския университет пеша. Не ми се е случило нищо, както виждате - жива и здрава съм, но разбрах, че на г-жа Дариткова й е било по-трудно", разказа Корнелия Нинова.

Има различни хора на протестите, но това, което ни обединява, е искането за промяна, за оставка на кабинета и на главния прокурор, коментира лидерът на БСП на въпрос дали смята, че протестиращите не подкрепят и нея. Има такива, които ни приемат добре. Има такива, които не искат да има партии и не искат да се политизират протестите, посочи тя. По думите й протестът е спонтанен и богат откъм хора на различни възрасти, от различни професии, и т.н. Нормално е всеки да има различно разбиране, важното е, че има и нещо, което ни обединява, коментира Нинова.

В отговор на въпрос лидерът на БСП посочи, че я притесняват някои прояви на протеста, някои провокации. На мен много лошо ми повлия бесилката, която беше издигната, циничните лозунги също не ми харесват, каза тя. Призивът е към тези, които протестират - да не се поддават на провокации и да пазят чистотата на протеста, чистотата на исканията, защото те са много искрени и истински. И хора, и искания, коментира Корнелия Нинова.