Социалисти от цялата страна се събраха на конференция в София, а мнозина от тях отправиха критики към лидера на Столетницата Корнелия Нинова, съобщи БНТ.

Представителите на БСП обсъждат как да се промени партията и как да бъдат възстановени партийните структури след управлението на Нинова. Участниците смятат, че според устава тя не трябва да има трети председателски мандат.

От градската организация на БСП в столицата пък не приемат оттегленото доверие от техните общински съветници при избора на председател на СОС. 

Иван Таков - председател на БСП-София: "Корнелия Нинова това ѝ е втори мандат, така че за нас тя трети мандат няма да има и със сигурност трябва да има промяна в ръководството на партията." 

Георги Първанов - президент на България (2002-2012 г.): "Аз виждам необходимост от дълбок процес на промени - и идейни, и организационни. Разбира се, сигурно ще трябва да се промени и ръководството, защото не можеш да имаш толкова много загуби и обяснението да е някъде другаде, но не го смятам за самоцел и не е моя работа." 

Сергей Станишев: "Всички идваме с едно общо усещане на голяма тревога за това какво е доверието в БСП. Последните години се води една перманентна гражданска война и тя е инициирана от ръководството."

Софийската организация на БСП, начело с отстранения от Градския съвет на левицата Иван Таков, инициира срещата със свои съпартийци в НДК. Целта е да се обсъди бъдещето на партията и лявото, допълва Нова тв. 

В края на срещата социалистите ще излязат с общ документ, в който ще призоват за извънредно свикване на 50-ия конгрес на БСП, на което да бъдат представени партийните структури. Очаква се да се обединят около партийно движение "Бузлуджанци", което да работи за бъдещето на партията в духа на заветите на един от нейните основатели - Димитър Благоев - Дядото.

"Обидни са думите на ръководството на БСП, че тук са се събрали някакви бизнес крила. Този ред на мисли работи директно за г-н Борисов, защото той никога не се е чувствал толкова комфортно, колкото сега", коментира Кирил Добрев.