Такава агресия, която води до осакатяване на служители, до разрушаване на местата, където те трябва да изпълняват задълженията си, ще бъде посрещната с необходимите ответни мерки. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде БТА.

Коментарът му беше по повод твърдения в международни медии, че български власти по границата с Турция са стреляли по бежанци. Демерджиев каза, че твърдението не е вярно. По-рано от МВР заявиха, че няма данни да е стреляно по сирийски бежанци на границата.

"Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да бъде премината срещу 50 евро, сега пък ни убеждават точно обратното - че девет пъти възпираме някой да премине и понякога използваме сила. Понякога можем и да използваме, но не и в този случай", коментира министърът.

По думите му става въпрос за случай от началото на октомври.

Искам да обърна внимание, че нашите гранични полицаи, включително и в този случай, са подложени на изключителна агресия, каза още Демерджиев.

Той показа пред журналисти снимки на ранен служител и помещение с изпочупено стъкла. Демерджиев увери, че на граничните полицаи са дадени необходимите инструкции за действие.

Той каза, че в конфликтна ситуация, при която е застрашен животът им, служителите няма как да стоят безучастно.

По-рано по време на парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи заяви, че Болярово отново ще има група за охрана на границата, след като граничният участък бе закрит. Новото звено ще е от около 40 човека, каза Иван Демерджиев.

На база анализ е взето решение за закриване и преструктуриране на различни полицейски участъци. Физическо закриване не е имало, стигнало се е само до промяна в статута им. Няма места, където да е намален полицейският състав, посочи министърът, цитиран от БТА.

Предложенията за закриването на някои структури идва от областните директори на полицията, допълни той. Министърът заяви, че е готов да изслуша всички жители на населени места, в които има промяна в състава на полицията и така ще реши дали да ревизира заповедта, издадена от предшественика му Бойко Рашков.

Завишен е контролът преди потегляне на транспортни средства, проверяваме и шофьорите им, каза още Демерджиев.

По думите му жертвите по пътищата намаляват. Това не ни удовлетворява, посочи Демерджиев и допълни, че в момента полицията ползва 160 анализатора за наркотици. Планирано е да бъдат закупени още 150, както и няколко десетки хиляди дрегер касети. Това, което наблюдаваме по пътищата е проекция на това, което наблюдаване във всички сфери на обществения живот, коментира министърът, предаде БТА.

Лабораторията в болницата на МВР също ще може да изследва проби на шофьори, обясни вътрешният министър и припомни, че се работи в посока тези лаборатории в страната да станат повече. Освен това служители на МВР ще могат да се включат в контрола по пътищата, като до момента над 8000 охранителни полицаи вече са обучени.

По думите на министъра на 15 декември ще бъде представена концепция за справяне с проблема. Тя ще има три части, като в една от тях е заложено осигуряване на много по-модерно техническо оборудване, друга е по отношение на глобите, а третата е свързана с идеи за законови промени, каза още Демерджиев.