Главният прокурор Иван Гешев опроверга британската медия Sky News, която публикува материал, в който България е обвинена, че на границата полицаи са стреляли стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине на територията на страната ни от Турция.

"Този инцидент се е случил преди два месеца, надявам се да не се използва в момента ситуативно във вреда на България за политически цели, които не са в интерес на България, страната ни не го заслужава. Ние сме европейска държава и използваме европейските стандарти", каза главният прокурор Иван Гешев след Международната конференция STOP HATE SPEECH.

"От МВР дадоха подробна информация, която установява, че не е имало стрелба. Прокуратурата в Бургас също не е констатирала тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно", посочи още Гешев.

Относно влизането на България в Шенген Гешев подчерта, че страната ни покрива стандартите за влизане в общността и е незаслужено да не бъдем допуснати. Освен това увери, че никой не иска да разпитва Марк Рюте за твърденията за престъпността у нас.

Той определи взаимодействието между България и Турция на ниво прокуратура и съдебна власт като добро.

По-рано Гешев заяви в своята реч на конференцията посочи , че че езикът на омразата трябва да спре

По-рано главният прокурор Иван Гешев закри Международната конференция "Да спрем езика на омразата" (STOP HATE SPEECH) с призив за продължаване на дебата за справяне с проблема с разпространението на говор на омраза.

"Мразим се сами себе си и това расте всяка година, имаме проблем с омразата и предубежденията един към друг", каза главният прокурор Иван Гешев.

По думите му конференцията е надминала очакванията му.

"След този форум откривам в себе си предубеждения, които отпаднаха", посочи Гешев и определи Гешев определи двудневното събитие, което се проведе в столичния хотел "Балкан", като "прозорец на възможности" и "дали ще минем през него и ще намалим интензитета на омразата, зависи само от нас."

В събитието участваха главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, както и граждански активисти. Основната цел на конференцията бе да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискраминационни прояви, както и към подбуждане и извършване на престъпления от омраза.