Преди заседанието на служебното правителство министрите и премиерът почетоха с минута мълчание паметта на двамата загинали полицаи от Бургас, които се опитаха да препречат пътя на автобус с 47 нелегални мигранти.

Служебният министър-председател Гълъб Донев изказа съболезнования на семействата на служителите на "Охранителна полиция" и заяви, че причината за смъртта им е в прекрачването на много граници.

"Причината за смъртта на двамата полицаи е в нарушените граници. Прекрачени са много граници - от браздата на Малко Търново до границата на закона. Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че законът трябва да бъде изпълнен. Те изпълниха закона с цената на живота си", каза премиерът преди заседанието на кабинета и призова министрите да станат на крака в мълчание в тяхна памет.

"Искам ясно да заявя, че засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие", заяви Донев.

Той посочи, че е убеден в мотивацията на граничните полицаи и военните, които ще се включат в охраната на границата, "въпреки подозренията за съучастие на представители на МВР в мрежата за трафик на хора".

Донев каза още, че е публична тайна, че трафикът се извършва през договорени и проучени трасета, които са добре известни.

"Съдействие ще окаже и Министерството на земеделието и храните. Щом местните хора могат да посочат нелегалните канали за трафик към Сърбия и Румъния, службите могат да реагират", подчерта Гълъб Донев.

"Възлагам на МВР да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, по които е известно, че се осъществява нелегалният трафик", разпореди премиерът. Той припомни, че ще бъдат отпуснати милион и половина лева за ремонт и възстановяване на компрометираните участъци от оградата на южната ни граница.

По думите му, при необходимост, ще се търси взаимодействие с Фронтекс. Гълъб Донев призова всички служби да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненади, когато 15-годишно момче с хуманитарен статут, шофира автобус с 47 нелегални мигранти.

Донев повтори, че решителните действия на държавата ще покажат на европейските партньори, че сме способни да пресечем корупцията и да опазим българската граница, която е и граница на Европа, за да постигнем голямата си цел - Шенген.