В момента тече операция за пресичане на мигрантския трафик през границата. Зам.-шефът на "Гранична полиция" Деян Моллов вече е подал оставката си след разговор с вътрешния министър, като е признал, че не се е справил с мигрантския натиск. Това съобщи самият Иван Демерджев в ефира на бТВ

"Вчера имахме разговор, той призна, че не се е справил. Нормално е да понесе отговорност", коментира министърът. Демерджиев каза още, че съвсем скоро трябва да очакваме резултати от отпора на държавата срещу трафикантите на нелегални чужденци, като уточни, че дори в момента тече подобна операция.

"Няма данни да е осигуряван чадър специално за този автобус, но има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти през границата. По такива сигнали работим от две седмици", съобщи вътрешният министър във връзка с трагедията в Бургас, при която вчера сутринта загинаха двама полицаи, опитали се да препречат пътя на автобус с 47 мигранти в Бургас. "Всички съпричастни с този инцидент в момента са задържани", потвърди Иван Демерджиев.

Вътрешният министър отговори и защо не е била опъната лента с шипове на пътя на преследвания от патрулите автобус, каквито упреци се чуват вече втори ден в публичното пространство.

"Полицаите са знаели, че автобусът е пълен с хора. За съжаление, за да предпазят пътуващите, полицаите са рискували, и загубиха живота си", каза Иван Демерджиев.

"Такъв мигрантски натиск от 2013-2014 г. не е имало", обобщи той.

Демерджиев е обсъдил проблема с турския вътрешен министър в четвъртък. По думите му и ситуацията в Турция е много усложнена, защото пристигат нови мигранти от Сирия извън тези 3-4 милиона, които вече се намират на нейна територия. Двамата министри са решени съвсем скоро да изготвят общ механизъм за действие, коментира Демерджиев.

"Това е едно изключително гнусно занимание, водещо не само до тези трагедии", коментира Демерджиев за трафика на мигранти, като поясни, че каналджиите вземат от бегълците по 1000 евро на човек.

"Доста сложни са каналите, комуникират лица от България с лица от Турция. Сменят често картите си за телефон и номерата на автомобилите", разкри Демерджев, като обясни, че това усложнява проследяването им от органите на реда.

Той уточни, че не става въпрос за една трафикантска група, а поне за няколко такива, които действат, структурирани и у нас, и в Турция.

"Много често ежедневните усилия на нашите служител остават скрити, но те полагат нечовешки усилия", каза министърът на вътрешните работи по повод опазването на границата. Граничарите връщат средно по 1000 мигранти на ден, съобщи още Иван Демерджиев, като призна, че за опазването на границата е нужна още техника.

Междувременно директорът на "Гранична полиция" комисар Росица Димитрова заяви пред NOVA, че до нея са стигали сигнали за униформени, замесени в трафик на мигранти и те веднага са предавани на Дирекция "Вътрешна сигурност" за разследване.

"Трябва да има по-строги мерки срещу каналджийството. Вече сме предлагали такива, ще ги предложим и на следващия парламент", коментира Димитрова.

Тя увери, че и към момента се прави всичко възможно за осигуряване на границите ни предвид засиления мигрантски натиск. Имало подсилване на системите, започва и използването на дронове за превенция на миграцията.

"На 17 август Министерският съвет отпусна 1,5 млн. лв. за ремонт на оградата по границата ни с Турция и пътищата в района. Работим съвместно и с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex", каза още Димитрова.

"Трябва да отбележим, че в "Гранична полиция" има много честни и достойни хора, които работят денонощно при тежки условия", добави директорът на "Гранична полиция".