"В повечето автомобили има шипове, в конкретния случай колегите са нямали време, много е важна преценката, трябва да се вземе бързо решение. Нещата са комплексни и започват от Гранична полиция. Провеждани са обучения за използването на шипове за спиране на автомобили." Това заяви по БНТ Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР.

Станев поясни, че автобусът е бил нает непосредствено преди извозването на тази група.

"Знаем точното място, откъдето са взети мигрантите, знаем, че са подпомогнати от хора да бъдат транспортирани, знаем точния маршрут", подчерта Станимир Станев. По думите му състоянието на оборудването не е на необходимото ниво.

"Състоянието на границата не е лошо, има места, където е компрометирано, отпуснати са спешно средства от сегашното правителство, за да бъде укрепено. Българската армия ще се включи с хора и с техника за възстановяване", допълни Станимир Станев. Той уточни, че от вчера са включени и дронове в охраната на границата.

"Това е трудна професия. МВР взима мерки за сигурността на своите служители. След месец май мигрантският натиск започна да нараства", каза още Станимир Станев.

Двама полицейски служители загинаха рано в четвъртък в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти.