Пред БНТ той уточни, че законът за военното разузнаване е готов, но днес ще го оттегли от правителственото заседание заради утрешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента, където ще се разгледат основни принципи за бъдещето на силите за сигурност. След това, с подготовката на другите закони за сигурност, този за военното разузнаване ще бъде внесен отново, уточни Ангелов.

"Идеята за обединяване на цивилното и военно разузнаване отпадна окончателно, защото служба "Военна информация" е само едно звено в армията и въоръжените сили. То е само стратегическо, но има още оперативно, тактическо, така че не трябва да се отделят отделните звена и да преминават под различно подчинение, защото ще се наруши балансът на цялата система", каза още министърът, цитиран от БГНЕС.

Той отказа да коментира освобождението на Румен Миланов от всички постове – и като директор на БОРКОР, и като съветник на премиера и секретар на Съвета по сигурността. Колкото до идеята на Миланов да има вицепремиер, който да координира всички служби и да е различен от вътрешния министър, Ангелов заяви: "От гледна точка на ефективността на работата на службите те не би трябвало да имат шапка, която да играе ролята на филтър. Информацията трябва да стига до хората, които вземат решение – до министър-председателя, до председателя на НС, до президента и до всички останали, които вземат решение на принципа "необходимо е да знаем".

Военният министър добави, че вероятно ще се обсъди какво звено да координира работата на службите, но без да ги управлява. Според него тези промени трябва да се направят в името на ефективността и да се прогнозират кризите в система. "Ефективността няма граници, така че винаги може да се иска повече", критичен бе Ангелов.

За ситуацията в Националната разузнавателна служба (НРС) и финансовите нередности там, заради които като съветник на Борисов беше уволнен и бившият й шеф Кирчо Киров, министърът е на мнение, че независимо от службата, тя не може да контролира сама себе си.
"Трябва да има органи, които да контролират както финансовите потоци, така и какви задачи са поставени, как те се изпълняват. Необходимо е проветряване на службите, не на конкретната оперативна дейност и хората на терен, а на дейността на ръководството. Именно в ръководството трябва да се търсят пропуските. Трябва да има мандатност на тези звена, защото рутината не е най-доброто при гоненето на ефективност", категоричен бе Аню Ангелов.

Румен Миланов е бил освободен, защото се е опитал да прикрие злоупотреби в НРС, съобщава в днешния си брой вестник "24 часа". Според източник на изданието той отишъл в службата и ходатайствал да не бъде огласяван докладът за финансовите нарушения по времето на Киров.