"Продължаваме Промяната - Демократична България" ще предложи изменения в Закона за управление на агрохранителната верига, с които в срок до една година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност на граничните пунктове да бъде извършвана от държавата. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Законопроектът за промени в Закона за управление на агрохранителната верига бе приет на първо четене на 23 септември м.г. Тогава депутатите гласуваха засилване на фитосантирния контрол на граничните пунктове.

От пресцентъра уточняват, че измененията между първо и второ четене ще бъдат гледани в пленарната зала следващата седмица. С промените се забранява дейността на частни лаборатории на външните граници на страната, а целта е само държавата да извършва тестовете на храните.

"Борбата с корупцията минава през създаване на работещи правила и институции, а не през изказвания в кулоарите на парламента. Време е порочните практики на "Капитан Андреево" да бъдат прекратени. Това е важен закон, който има пряко отношение към българските домакинства и бизнеси, свързани с производство на храни и не на последно място - към присъединяването на България в сухопътен Шенген. В рамките на участието си в Конференцията за сигурност в Мюнхен, ще уведомя нашите партньори за предстоящите законодателни промени за подобряване на националната ни сигурност и тази на границите ни", заявява Кирил Петков.

В съобщението се посочва, че Петков в качеството си на свидетел е предоставил на прокуратурата информация във връзка с разследването на неправомерни действия на частната лаборатория "Евролаб" на граничния пункт "Капитан Андреево", установени по времето на кабинета Петков. Тогава представители на ПП сезираха компетентните институции и последваха редица проверки от Българска агенция за безопасност на храните, Националната агенция за приходите, Икономическа полиция и Държавна агенция "Национална сигурност". Припомняме, че съдът частично възстанови дейността на частната фирма на границата.