Сривът на Търговския регистър и фалитът на кипърския застраховател "Олимпик" станаха повод Народното събрание да прекъсне лятната си ваканция. Заради двата водещи проблема в страната днес по инициатива на БСП депутатите се събраха на извънредно заседание. Те приеха оставката на зам.-директора на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн и изслушаха премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Парламентът взе решение вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, Владислав Горанов и Комисията за финансов надзор (КФН) да търсят възможности да помогнат, включително правно, на лицата, сключили "Гражданска отговорност" с "Олимпик". Депутатите възложиха на КФН до 7 септември да даде пълен доклад за действията на "Олимпик" на територията на България, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд. По втората тема в парламента премиерът Борисов обяви, че кризата е преодоляна и има уверението на Държавната агенция за електронно управление за напълно работещ Търговски регистър "може би в края на седмицата". Вицепремиерът Томислав Дончев коментира по-уклончиво с думите "молим се да стане до края на седмицата", а председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов загатна: "Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата?"

Заради извънредния характер на заседанието Dir.bg сформира екип, който предаваше на живо събитията в пленарната зала на Народното събрание.

Ето най-важното от това, което се случи, в хронологичен ред:

16:40:
Борисов в кулоарите на НС, след като си напусна пленарната зала: Диск е - скапал се, паднал. Неудобно, неприятно. Всички сме си извели поуки. Новите дискове вече са там.

16:25:
Цветан Цветанов пита от парламентарната трибуна:

Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата? Бих искал да попитам вярно ли е това, че се установява, че фирма "Лирекс" е обединила дисковия масив на основния сървър с този на резервния? Това сливане на масивите е довело до невъзможност за възстановяване на база данните?"

 

16:20:

Желю Бойчев от трибунката в кулоарите на НС:

За пореден път български регулатор се проваля, а твърдят, че си е свършил работата. Не може случаят с "Олимпик" да приключи само с оставката на Ралица Агайн". Това заяви народният представител Жельо Бойчев. Той подчерта, че от началото на дейността на това дружество на българския пазар, има много сигнали до службите и до прокуратурата. "Това е най-малкото, за да се поиска информация за дружеството", подчерта той. Според него информацията е много разнопосочна и всички се оправдават с европейското законодателство, което не ни позволявало да решим проблема. "Напротив! В Народното събрание е приет Кодекс за застраховането, в който много ясно са разписани отговорностите и задълженията. КФН е органът, който ежедневно трябва да знае състоянието на застрахователния пазар, да го докладва и взима съответните мерки", каза още Бойчев. Той посочи текст от Кодекса за застраховане, според който текущият надзор върху застрахователите и презастрахователните компании се осъществява от Комисията и от зам.-председателя. "Ако председателят на Комисията каже, че не знае за тези случаи и няма информация, единственото, което може да направи е да стане и да си тръгне - мястото й не е там.

 

16:15:
Цецка Цачева: Имаше доклад за шест IT проблема относно Търговския регистър

На 26 септември миналата година изпълнителният директор на Агенцията по вписванията ми е представила доклад от една от фирмите, които поддържат Търговския регистър, която конкретизира шест IT проблема и предложения за решаването им. Аз бях съгласна с тях и те бяха изпълнени в най-кратки срокове

Цачева посочи, че в края на декември миналата година е бил подписан договор за 3,6 млн. лв. за оборудване с фирма "Лирекс" но само съответните специалисти могат да кажат как е използвано то.

16:02:
До края на седмица може да имаме напълно работещ Търговски регистър. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента. Той посочи, че към днешна дата е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли 2018 г.

"Успешно се изтеглят данните от развалените дискове. Възстановяващите дейности не са спирали никога. Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е обявена фирмата, отговорна за поддръжката - фирма "Лирекс". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановяването. Положението ескалира до най-високо ниво, заради което най-високи специалисти бяха изпратени в подкрепа на компанията. Мобилизиран е целият наличен експертен капацитет, който е работил към Агенцията по вписванията", обясни Борисов.

Той посочи, че възстановителният щаб проведе срещи на най-високо равнище. "Още всъбота е разработен детайлен план за възстановяване на дисковете, на базата данни от клиенти, на частичните функционалности на регистъра и възстановяване на връзката със системата "Реджикс". Първоначално заложените срокове се оказаха обективни. На този етап може да се каже, че кризата е преодоляна. И до края на седмица може и да имаме напълно работещ Търговски регистър", категоричен бе Борисов.

"Приемам вината от страна на правителството, от страна на агенцията, но важното е да не допускаме повече подобни зловредни проблеми за вбъдеще", завърши премиерът.

15:41:
Крум Зарков от БСП попита премиера Бойко Борисов кои са отговорните лица за кризата с Търговския регистър и има ли опит с оставката на председателката на Агенцията по вписванията те да бъдат прикрити.

15:38:
Оставката на Ралица Агайн беше приета, въпреки че повечето депутати отчетоха, че тя няма вина за системния проблем, довел до кризата с "Олимпик". В гласуването участваха 144 народни представители, от които 138 бяха "за", трима - "против", а трима се въздържаха. Ралица Агайн подаде оставка днес по време на извънредното заседание на Народното събрание, на което бе обсъден случаят с отнемането на лиценза за извършване на застрахователна дейност на кипърската застрахователна компания "Олимпик".

15:36:
Парламентът ще гласува оставката на Ралица Агайн, без да има желаещи да дебатират депутати

15:35:

Народното събрание възложи на вицепремиера и министър на външните работи и на министъра на финансите съвместно с Комисията за финансов надзор да предприемат действия за търсене на възможности за оказване на помощ на лицата, сключили със застрахователна компания "Олимпик" договори за задължителна застраховка "Гражданска отговорност", чието действие е прекратено след 17 август 2018 г. във връзка с отнемане на лиценза на застрахователя. Решението, предложено от ГЕРБ, беше прието със 107 гласа "за", 5 "против" и 39 "въздържал се".

Парламентът задължи КФН да представи доклад на НС за осъществения от нея надзор върху дейността на "Олимпик", заедно с информация за собствеността на застрахователя и направените от него вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд.

В срок до 7 септември министрите на външните работи и на финансите и председателят на КФН трябва да информират парламента за предприетите действия по случая, а КФН да представи доклада си.

Със 73 гласа "за", 26 "против" и 74 "въздържал се" мнозинството в парламента отхвърли проекторешението на БСП, което предвиждаше да се предприемат действия по търсене на възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на права на лицата, сключили застрахователни договори за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" със застрахователна компания "Олимпик", чието действие е прекратено на 17 август 2018 г.

Драгомир Стойнев от левицата обърна внимание, че проекторешенията на ГЕРБ и на БСП са почти идентични и се различават само в една точка - от ГЕРБ предлагали оказване на правна помощ, а БСП - търсене на възможности за възстановяване на платените суми. Затова той поиска разделно гласуване на точките, но предложението му беше отхвърлено.

15:32:
По време на заседанието на парламента стана ясно, че омбудсманът Мая Манолова е изпратила официално писмо до Павлос Йоану - финансов омбудсман на Република Кипър, в което иска съдействие по казуса на близо 275 000 български шофьори с фалиралата застрахователна компания "Олимпик". В писмото Мая Манолова обръща внимание на Йоану, че сънародниците ни са поставени в патовата ситуация втори път да сключат застраховка "Гражданска отговорност" при нов застраховател, като при това трябва да го направят в кратки срокове.

15:31:
Таско Ерменков обвини кабинета, че абдикира от задълженията си.

За пореден път правителството на ГЕРБ търси начин да замаже политическата си отговорност, криейки се зад една оставка на г-жа Ралица Агайн. Наемането на адвокат означава продължаване на политиката на аутсорсване на отговорности на държавата. Чудя се дали не аутсорсвате цялото управление на държавата

"Народът ще ви аутсорсне", завърши Ерменков.

15:25:
Финансовият министър Владислав Горанов обобщи, че имаме малко решения извън законови промени за несъстоятелност на чужди компании. Само българските компании, под лиценз, имат право да черпят от Обезпечителния фонд.

"Ние, ако го разпространим на всички застрахователи, ще е промяна на пазара. Това, което можем да водим като дебат, е дали да разпрострем Обезпечителния фонд върху всички застрахователи, които оперират в България. Ако решим да го разширим, ще е неприятно със задна дата, ако не го направим, ще е трудно да обмясним как ще се изплатят тези над 9 милиона от всички данъкоплатци." 

15:00:

Пламенна реч на Румен Гечев завърши с "Желая ви сравнителен успех на предсрочните избори". Преди това Гечев коментира, че застрахователното дружество "Олимпик" е регистрирано в Кипър, но собственикът e фирма в Люксембург. Една фирма, която няма нито една полица "Гражданска отговорност" в Кипър, е решила да оперира в България, защо не отиде в другите страни от ЕС, в Канада или в Австралия, коментира той. По думите му, собственикът на тази фирма последно бил някакъв испанец Диего, на когото е забранено от регулатора на Испания да извършва дейност там. Депутатът от БСП обвини правителството в мерене с двоен аршин и направи сравнение с кабинета "Орешарски", когато "непрекъснато се искаше оставката на премиера и се привикваше финансовият министър. Сега не е виновно правителството, а е виновен кой? Парламентът на остров Фиджи?" След него "червената" критика на трибуната продължи друг изявен оратор от тежката артилерия в БСП - Желю Бойчев.

14:46:
Волен Сидеров предложи да има законови промени. Той подкрепи премиера Бойко Борисов да бъде сформирана работна комисия. Той се аргументира с факта, че фонда е длъжен да плати обезщетенията на трети лица. Ако някой ще трябва да плати обезщетенията, то това е кипърският фонд. Обезпечителния фонд няма как да плати, защото Олимпик не е регистрирана у нас.

14:40:
Премиерът Бойко Борисов призова депутатите за съвместна работа. Той поиска топката да бъде прехвърлена в експертите, които да посочат какви са възможните начини за компенсиране на пострадалите от фалита на застрахователна компания "Олимпик".

"Каква политическа отговорност да понесем, като КФН е избрано от парламента с консенсус? Дори шефката на КФН няма права над своя заместник по ресори. Тя не може да й разпореди. Поне това знам аз. Така че оставката не ни решава кардиналните въпроси. Благодаря й за този морален акт. Но не искам да излезе, че БСП искат да помогнат на тези 200 хиляди, а другите партии не искаме. При банките е ясно. Фалирала банка - до 100 000 евро. А тук не е ясно. Днес не можем да го решим това. Нека поработят експертите, поне да уеднаквим термините. Да се съгласят експертите, да ни кажат - оттук може да се вземат парите. Но вие самите да ни заложите задачата на базата на компетентност", заяви Борисов.

Той предложи съставяне на работна група и зададе реторичен въпрос към депутатите: "Какво пречи утре да поработим, да се съберем в петък пак, в събота пак и накрая да го решим?"

Борисов подчерта, че не се е виждал с подалата днес оставка Ралица Агайн от 4-5 години и насочи вниманието към системния проблем. Той обърна внимание върху информация, според която много често наши застрахователи плащат компенсации за инциденти в съседни страни, за които има съмнения, че са плод на измами с финансова цел. "Логично ли е 42 процента от катастрофите в Румъния да са с български табели?", запита Бойко Борисов.

14:17:
Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи оставката, защото е личен акт. Според депутата от ДПС КФН си е свършила работата. Той каза, че е учуден от това, че хората които трябва да разбират, не го разбират. Учуден е от комуникационната стратегия. Той подчерта, че режима на застрахователните компании е уведомителен, че има смесване на понятия. "Какво се случва с вноските на потребителите при фалит на застрахователя? В нито една страна от ЕС няма такъв регламент. Голямата криза в Гърция започна с фалит на 7-8 застрахователи, а не банки", алармира Цонев.

"Имам усещането, че някой е бил подведен за европейското законодателство по отношение на юридическите лица, които са получени лиценз в друга страна. Ние толкова сляпо следваме европейското законодателство, сякаш то е свещено. А то е изпълнено с кусури", добави Йордан Цонев.

Според него нормалният дебат трябва да бъде концентриран върху мерките за противодействие на подобни случаи. Той подчерта, че според него Ралица Агайн поема отговорността само от морални съображения. "Дебатът е обърнат, конят бе зад каруцата вчера и едва днес се запознаваме с фактите", категоричен е Цонев.


14:10:
Владислав Горанов отново отправи критика защо не е имало достатъчно бърза реакция, след като е станало ясно, че застрахователното дружество "Олимпик" е в практически фалит. Той призова парламента за промяна на регламента, за да може да се търси възстановяване на суми не само от българския Обезпечителен фонд, а и от подобните фондове в други стани от ЕС.

Парите, внасяни в Гаранционния фонд за застраховката Гражданска отговорност, са на хората, които са се застраховали, на българските граждани. Ако решим с тези пари да покрием риска на ЗК "Олимпик", ще ощетим българския данъкоплатец. Премиите са превеждани към застрахователите, но сметките не се генерират от тях, а са пари на българския данъкоплатец, това е квазиданъчно задължение.

В своя доклад Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, която днес подаде оставка, казва, че загубата за притежатели на полици трябва да се покрият от Кипърския гаранционен фонд, каквато е и нашата теза.

Обезпечителният фонд част от Гаранционния фонд по ГО/ на България е приложим само за фалит на български застрахователи и не може да се използва за останалите застрахователи. Ако сключиш договор с небългарска компания, рискът да загубиш полицата си е реален и няма начин да бъде покрит. Това не беше обяснено на българските граждани. Ако решим със задна дата да покрием такъв риск на компания, която не го е обслужвала, това ще ощети българите, които са карани задължилително да внасят пари в този фонд.

Горанов упрекна КФН, че не е довършила работата по споразумението с Кипърския гаранционен фонд, така че сега без проблем българите с полици от "Олимпик" да си получат обратно парите. Българският гаранционен фонд е само трансмисия на заявените щети и ги предава към Кипърския гаранционен фонд.

14:05:
Ралица Агайн:

Мога да дам справка за миналата година до 11 ноември как са се движили сумите на полиците на ЗК "Олимпик". Компанията е предлагала полица за 196 лева при средна цена за пазара от 176 лева. От януари справката показва, че компанията е предлагала полици за 207 лева при средна пазарна цена от 196 лева. ЗК "Олимпик" не са предлагали най-ниска цена. Няма как да се каже, че има дъмпинг от този застраховател. Може в определени елементи на застраховките да има ниска цена. Има обаче недостиг на премии. Вече обезщетения при смърт ще получават братя, сестри, баби и дядовци и т.н. Тази промяна може да доведе до разходи от 800 млн. лева за индустрията. Част от полиците са на разсрочено плащане и те няма да платят следваща вноска. Около 27 000 души обаче ще имат загуба от около 200 лева.

За първи път бе получено съобщение за компанията ЗК "Олимпик" в началото на май, когато лицензът е отнет. Внесла съм веднага доклад в комисията и забранихме разпореждане с активи и да се сключват нови договори. Има го в търговският регистър. Има го и в Държавен вестник. Сривът в кипърската фирма идва след сключени сделки през 2017-а, когато са купили компания в Бразилия за 170 млн. евро, които отидорите не приемат като разход. Дават указания на застрахователя да се капитализира, но това не става. И така тръгва процедурата в Кипър. Информацията от Кипър идва бавно. На 10 май разбрахме, че се прекратяват договорите и в компанията влиза одитор. Цялата налична информация е докладвана.

КФН не е допуснала пропуски в работата. Днес депозирах своята оставка, която е морален и емоционален акт.

14:03:
Корнелия Нинова зададе поредица от запитвания към Ралица Агайн за разминаване между държавата и КФН. Станало ли е достояние на премиера? На кого сте предоставили тази информация? Недопустимо е между КФН и държавата да има такова разминаване. Вие казвате, че цената не е дъмпигова, а премиерът твърди, че да не са се подвеждали по ниските цени. Държавата не може да се намеси, а вие твърдите, че българският гаранционен фонд може да се намеси и да предяви претенции към кипърския. Нинова увери, че БСП иска да помогне на над 200 000 български граждани.

Има огромно разминаваме между това, което чухме в доклада на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн и това, което говорят различни представители на правителството. Това е недопустимо! Премиерът заяви публично, че който се е подлъгал да плаща по-евтини застраховки, си е поел риска. Би трябвало хората да очакват, че щом е по-евтино, има проблем. А зам.-председателят на КФН казва, че цената не е била дъмпингова. Кое е вярно?

А г-жа Агайн твърди, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на гаранционните фондове - нашия и кипърския, където вноските са правени от застрахователите, а не от данъкоплатците. Отново има разминаване. Правителството и до ден днешен твърди, че държавата не може да се намеси, освен да помага със съвети и адвокати в Кипър. А г-жа Агайн твърди и ние подкрепяме, че има начин българският гаранционен фонд да се намеси и след това да предяви своите претенции към кипърския, не само на база българското законодателство, а и на база сключения договор между двете страни.

Недопустимо е между изключително важна държавна институция - Комисията по финансов надзор, и правителството да има такова разминаване.

13:51:
Ралица Агайн:

Според подалия зам.-председател на КФН Ралица Агайн, за да се платят обещетенията на ощетените трябва да се произнесе съдът в Никозия. Заседанието ще е в средата на септември. Другото действие е уточняване на механизмите по разплащанията между българския гаранционен фонд и този на Кипър. Българският гаранционен фонд трябва да поиска обезщетенията. В България има 618 застрахователя. Единния пазар предвижда да може свободно да работи в друга държава. Местен регулатор не може да забави такъв застраховател. По отношение на Олимпик, застрахователят извършва дейност от 2009 г. до момента. КФН не е получавала много жалби за нея. От началото на 2018 до 8 май жалбите са 7. Разгледани са издадени са наказателни постановления, наложени са глоби в размер на трийсет и няколко хиляди лева, което не е много. Броя на жалби и наказанията не показват проблеми с тази компания.

13:39
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева потвърди, че в деловодството е получена писмено оставката на зам.-директора на КФН Ралица Агайн. Веднага след това Агайн застана на парламентарната трибуна.

13:38
Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи народните представители да гласуват втора извънредна точка в дневния ред за подадената оставка на Агайн. Предложението е прието. Цонев от ДПС предложи Агайн да ги запознае със ситуацията, като представи доклада, който е внесла в деловодството на НС.

13:32
Менда Стоянова: "Аз и моите колеги внесохме проект за решение. На 10 август 2018 г. е назначен предварителен ликвидатор на застрахователната компания "Олимпик" от надзорния орган на Република Кипър. Съгласно законодателството на Кипър действащите застрахователните договори, сключени със застрахователната компания се считат за автоматично прекратени в 24.00 ч. на 17 август 2018 г.", каза Стоянова и посочи, че са засегнати правата на около 200 хил. български граждани. Менда Стоянова представи проекторешението на ГЕРБ. То включва да се възложи на вицепремиера по правосъдната реформа и министъра на външните работи и КФН съвместно да предприемат действия за търсене на възможности за помощ, на лицата, сключили договор с "Олимпик". От ГЕРБ предлагат КФН да предостави на НС доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на застрахователя и направените от него вноски в Гаранционния фонд и информация за аактуалното състояние на фонда. Срокът, който от ГЕРБ предложиха да се случи това е 7 септември 2018 г.

13:30:
БСП предложи да се възложи на министъра на финансите да търси възможности за връщане на парите на ощетените от застрахователят "Олимпик", КФН да предостави доклад по осъществения надзор, направените от нея вноски в Гаранционния фонд. До 7 септември да информира народните представители, това заяви от парламентарната трибуна Крум Зарков.

Считам от полунощ на 17 август застраховките на 200 000 души бяха прекратени. Отнетият лизценз на 8 май, не покрива минималната платежоспособност. До момента българските власти не дават отговор как могат българите да си потърсят вноските. Не е достатъчно, че държавата ще ангажира адвокат в Кипър. Така предложената помощ премълчава няколко момента. Това, че ще се ангажира кипърски адвокат няма да облекчи процедурата. Над 9 милиона е сумата, с която са ощетени българските граждани от Диего Гонсалес, смята Зарков.

Ние това с кипърския адвокат няма да го разберем и са необходими целенасочени действия на всички институции, допълни той.

Според Зарков ощетените в тези спорове могат да бъдат само наблюдател.

Настоява да изиска от министъра на финансите, да се възстановят своевременно сумите на българските лица. Готови сме да разгледаме в спешен порядък промени в закона, каза Зарков. Няма нужда да чакаме крайната процедура в ЕС. Разбира се сериозният пазарен дял от 10% възбуждат страшно много въпроси от осъществения надзор на застрахователите. Общото състояние на гаранционния фонд. Кризата повдига въпроса за застрахователния пазар и как една застрахователна компания е работила с 10% е работила на подпазарни цени.

13:27
В кулоарите на парламента става ясно, че Ралица Агайн подава оставка

13:16
Според Драгомир Стойнев днешните дебати трябва да се предават по националната телевизия, тъй като имаме срив на една финансова пирамида, а държавата е блокирана, заради Търговския регистър. За това трябва да има прозрачност. Предложението не прието, на прегласуването също.

13:14
От БСП поискаха заседанието да се предава пряко по БНР и БНТ

13:12
Менда Стоянова от ГЕРБ поиска процедура в пленарна зала да влязат Карина Караиванова, председател на КФН, зам.-председателят Ралица Агаийн, Стефан Стоилов и Стоян Михайлов от надзора. Предложението бе одобрено.

13:10
Валери Жаблянов: От името на ПГ на БСП поздравяваме мюсюлманите, желаем им здраве и просперитет, да бъдат все така трудолюбиви и толерантни. Пожелаваме им да бъдат мост на България към другите култури. Пожелаваме им да обичат България. Да участват в духовния живот и съзиданието на нашата Република. Да превърнат България заедно с християните в просперираща държава.

13:05
Йордан Цонев от ДПС се обърна към председателя на НС Цвета Караянчева с негодувание, че днешното заседание е трябвало да бъде оставено за след няколко дни, за да не се засича с Курбан Байрам. Той сравни съвпадението на датите със заседание на Коледа.

13:00
Заседанието започва с поздрави от парламентарните групи към мюсюлманите за празника Курбан Байрам