Двете лехи до централния вход на Народното събрание се поливат на ръка с водоноска и от парламента не притежават сървър, с който да управляват напоителните системи - така от институцията отговориха официално пред bTV след новите твърдения на прокуратурата по разследването за кибератаката срещу НАП.

По-рано днес наблюдаващият прокурор по делото Евгения Станкова обяви, че обвинените в тероризъм служители на компанията "ТАД Груп" са осъществили посегателство срещу сървъра на поливните системи, разположени пред парламента. Имало желание при преминаване на държавния глава или на гости на НС да бъде активирана поливната част пред парламента, което да създаде затруднение в придвижването, заяви тя като подчерта, че целта била така да се постигне политическа дестабилизация в страната.

Поливните системи се пускат автоматично, като предварително са настроени в колко часа да се включат и да започнат да поливат, все още не е възможно дистанционно да бъдат промените часът на включване или силата на струята, заявиха пък от общинската дирекция "Паркове и градини" пред "Дневник".

Оттам уточниха, че трябва да се отиде на място и поливната система да бъде настроена ръчно.

Поливните системи в София се управляват от тях или от фирми, които са ангажирани за това. Когато трябва да се пренастрои дадена поливна система, каквато е около НДК, са нужни понякога 10 дни. Служители ходят и ръчно, клапан по клапан, пренастройват поливките, обясниха още дирекцията.

От Столична община коментираха още, че в последните дни е имало повреди, но те няма как да са нанесени от хакери.

"Става дума за механични повреди - гражданин, настъпил пръскачка, счупил я, ние сме я сменили. Но няма как някой да настройва отвън кога да се включи водата. Тя няма нищо общо с интернет", казаха от пресцентъра на общината пред "Свободна Европа".

Очаквано, твърдението за опит да бъдат хакнати парламентарните пръскачки роди куп шеги в социалните мрежи. Най-споделяният колаж беше с универсиялния герой Чък Норис.

Колаж: Facebook