Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над обяви днес, че страната му е готова да даде на Украйна свои зенитноракетни комплекси С-300, ако съюзници от НАТО ѝ предоставят в замяна системи за ПРО, предаде Ройтерс.

Но гостуващият в Словакия американски министър на отбраната Лойд Остин каза пред репортери, че не може да направи никакъв коментар по въпроса.

Украйна е отправила призив към Запада да ѝ достави системи за противовъздушна отбрана, за да се отбранява от инвазия на Русия, припомня Ройтерс.

След посещението си в Словакия щатският министър на отбраната пристига в България.

Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят на Украйна ракетни комплекси за противовъздушна отбрана С-300, каквато бе молбата на президента Володимир Зеленски, написа по-рано днес в. "Файненшъл Таймс". Според финансовото издание той ще настоява пред властите в двете страни да помогнат на Украйна, като осигурят противовъздушни ракети с голям обсег, тъй като разполагат с ракетни комплекси С-300 от съветската епоха, които украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни партии - Демократичната и Републиканската - призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна.

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които могат да имат такива системи, които украинците могат да използват", каза висшият американски служител по отбраната, цитиран от "Файненшъл таймс".

"Няма такова нещо като частична зона, забранена за полети", предупреди министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, визирайки призивите за въвеждане на подобно ограничение над Украйна, предаде Ройтерс. По негови думи това "всъщност означава, че влизаш в бой. Биеш се с Русия".

"Няма лесен или прост начин това да бъде направено", каза Остин на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на Словакия Ярослав Над. Той заяви и че САЩ са шокирани "от бруталността" на руските атаки в Украйна и отбеляза, че Държавният департамент в момента преценява дали са били извършени престъпления. "Това са цивилни и следователно те не бива да бъдат вземани под прицел", добави Остин.