Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона за извънредното положение, които дават възможност на карантинираните в деня на вота граждани да гласуват. За бяха 14, а 7 бяха против, нямаше въздържали се, предаде БТА.

Гласуването ще става с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции. В болниците, в които има болни с COVID-19, ще има отделни избирателни секции.

ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантира животът и здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии. Освен това броят на членовете в секциите за карантинираните трябва да е не по-малко от трима.

Всички с изтекли документи за самоличност ще могат да гласуват с тях, целта е да се избегне струпване пред органите на МВР.

Централата избирателна комисия обаче поиска проектът, внесен от ГЕРБ и ОП, за провеждането на изборите в епидемична обстановка да се прецизира. Становището й пристигна в парламентарната комисия по време на дебата, свързани с промените. ЦИК поиска здравните правила за провеждане на изборите да бъдат изготвени от министъра на здравеопазването и НОЩ, които да се включат в методическите указания. От ЦИК искат още в законопроекта да се посочи Министерския съвет като органа, който ще обезпечи предпазните средства за защита на избирателите и членовете на СИК.

До пристигане на становището на изборната комисия в парламентарната комисия, се завърза спор за това дали управляващите целят действително това или властта прехвърля цялата отговорност на ЦИК, предаде News.bg.

Според Филип Попов от БСП така както е записано в предложенията на управляващите, ЦИК трябва да приеме антитерористични правила, защото те искат комисията да се погрижи за живота и здравето на хората. Изпълнителната власт в България за нищо не е отговорна, изпълнителната власт я няма и се прехвърля отговорност, репликира Попов.

Християн Митев от НФСБ успокои, че ЦИК няма да се превърне в ДАНС или антитерористичен орган. Защо е ЦИК, ако няма да организира изборите, недоумява народният представител.

Митев посочи, че държавната власт организира избори в тоталитарни режими.

Според червения депутат Крум Зарков ГЕРБ с предложенията реално не посочват как ще се гласува безопасно. Вместо това вменяват тази отговорност на ЦИК. Не е ясно и как ще гласуват карантинираните. Пак се казвало изборната комисия да реши. Червеният депутат бе категоричен, че предложението на ГЕРБ не отговаря на предизвикателствата на пандемията, а проектът е неясен.

Крум Зарков подчерта, че изборният процес е застрашен от некомпетентността на управляващите. Искаме ясни правила и спазване на закона, обясни и съпартиецът му Филип Попов.

Християн Митев заподозря опозицията, че си търси оправдание за загубата на предстоящите избори. Митев даде за пример изборите в БСП, където отговорна за провеждането е била партийната ЦИК.

След този спор обаче предложенията минаха на първо четене през правна комисия.

След заседанието, пред журналисти Крум Зарков заяви, че от БСП утре ще внесат промени в Изборния кодекс, като те ще гарантират видеонаблюдението по време на изборния процес и активната регистрация.