Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах, стана ясно след среща на здравния министър и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това се случва след скандал с певицата Диона, която рекламираше подобен прах за шмъркане, имитирайки употреба на кокаин, и последвалата бурна обществена реакция.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе днес извънредна среща с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова, съобщиха от ведомството. По време на нея бяха разгледани получените във ведомството експертни становища, касаещи употребата на т.нар. енергиен прах, както и анализът на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба. 

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, тези продукти и нестандартният им начин на употреба, а именно чрез вдишване, представляват риск. Посочва се, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в "една доза", а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища. 

В резултат на заключенията Министерството сезира КЗП с препоръка за пълна забрана на продажбата и разпространението на тези продукти. От своя страна Комисията излезе с незабавно решение, с което енергийният прах, предлаган като "алтернатива на енергийна напитка" и "енергичен сниф", се определя като забранен, а пускането му на пазара се ограничава. Продуктите, които вече се предлагат в търговски обекти пък, следва да бъдат изтеглени.

За периода 28 август - 3 септември на територията на страната са проверени над 380 обекта, като временно е преустановена реализацията на 180 опаковки, установиха проверки на Регионалните здравни инспекции.

"Експертите предоставиха професионално становище, в което очертаха, че приложението на енергиен прах не е безопасно, а крие рискове от увреждане на назалната лигавица, включително може да се стигне и до етапи на спиране на дишането, когато дозирането не е съобразено", заяви малко по-късно на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

Тя допълни, че няма конкретни данни от производителя за дозирането на този продукт, което отново повдига въпроса за неговата безопасност. "При многократна употреба може да има много неблагоприятни ефекти върху здравето на употребяващите. След всички данни, които събрахме от нашите консултанти по уши-нос-гърлени болести, от производителя, както и след направените анализи, ние излязохме със становище, че употребата на този прах не е безопасна за здравето", разясни министърът на здравеопазването.

На въпрос защо този продукт е допуснат до търговските вериги, както и дали ще бъде напълно изтеглен оттам, министър Галя Кондева подчерта, че ако продажбата на енергийния прах продължи, съответните обекти, в които той е установен, трябва да бъдат санкционирани. "Ролята на министерството беше да установи безопасността на продукта", каза още тя.

На въпрос как се контролира забраната на други продукти, съдържащи вещества от забранителния списък, министърът подчерта: "Контролът по осъществяването на тази забрана е изключително труден по две причини, една от които е недостатъчният персонал, с който разполагат всички институции. Ние установихме една добра практика на разговори и комуникация, защото всяка институция поотделно изпитва затруднения, но заедно и с превантивни мерки бихме могли да постигнем по-добри резултати. Ако е необходимо, ще поискаме и законодателни промени по отношение на контрола".

"Тези продукти, за съжаление, са насочени към децата и младите хора, които трябва да предпазим", посочи Кондева.