На среща със съпартийци в неделя вечерта лидерът на ХСС Хорст Зеехофер е обявил намерението си да се оттегли от поста в началото на 2019 година, за когато е насрочена и извънредна партийна конференция. Това съобщи "Шпигел".

Все още не е ясно дали с напускането на партийния си пост Зеехофер ще се оттегли и от поста министър на вътрешните работи на Германия. Но ако се съди по думите му, че "2019 година ще е годината на обновление на ХСС", може да се очаква и оставката му като министър.

В коментари на политически наблюдатели се казва, че оставката на Зеехофер е закъсняла. Според Die Zeit той е изявен опонент на политиката на Ангела Меркел в последните месеци и това затруднява работата на цялото правителство.

Сега очакванията са до края на седмицата Зеехофер да обяви официално оттеглянето си от политиката и да поясни мотивите за решението си. Остава известно съмнение дали тази оставка е лично негово решение или идва след натиск от страна на партийното ръководство след негативните изборни резултати в последно време.