47-ото Народно събрание прие декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това стана след близо седем часа дебати в парламента след като Русия започна специална военна операция в Донбас.

По предложение на БСП декларацията беше гласувана текст по текст, за да не гласуват точката за санкциите. От "Възраждане" също не я подкрепиха. Точката все пак бе приета без подкрепата на БСП и "Възраждане".

Проектът на декларация преди дебатите прочете Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

"Народно събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота на здравето на цивилните граждани от региона, да бъдат абсолютен приоритет. Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем". Това гласи приетият текст на документа.

 

Снимка: БТА

Кирил Петков към депутатите: Или сме лидери, или някои от вас нямат място в Народното събрание

"Да се обединим и да покажем обща българска позиция", призова премиерът Кирил Петков от трибуната на парламента българските депутати.

По думите му, в този момент няма вариант да не бъдат наложени санкции от Европейския съюз. Това е конфликт, който ще продължи дълго време, да не забравяме, че там има българско малцинство, в момента се организира транспортирането им от Украйна, каза премиерът.

Кирил Петков подчерта, че засега няма риск за военен конфликт на наша територия. Има десет работни групи, които да оценят рисковете във всички сфери.

Българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация, подчерта министър-председателят.

След него депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев поиска думата в реплика на Петков и заяви, че България не трябва да подкрепя санкции срещу Русия, защото това не й икономическо изгодно.

Цончо Ганев, "Възраждане"

Снимка: БТА

"Налагането на тежки санкции на Русия е нещо второстепенно за България. Ние сме категорично против участието на България в санкции срещу Русия", заяви Ганев и посочи, че България преди броени дни е сключила 15-годишен договор за доставка на руски газ.

"Или сме лидери, или някои от вас нямат място тук" - заяви в отговор Кирил Петков.

"Ние имаме българско малцинство в Украйна, в момента се стреля там, където имаме българско малцинство. И ако в този момент, когато се стреля по българско малцинство и ние говорим за някакви политически игрички... ние или сме лидери или някои от вас нямат място тук", заяви премиерът в отговор на позицията на "Възраждане", в резултат на което в залата последваха ръкопляскания.

"Говорим в един глас със съюзниците. "Обединението прави силата" важи както в България, така и в европейското семейство", каза още Петков.

Премиерът бе изпратен с аплодисменти от депутатите в пленарна зала.

Снимка: Булфото

Парламентът ясно даде възможност българското правителство да подкрепи санкциите, коментира по-късно Петков приемане на декларацията от НС и допълни, че все пак главният приоритет на българското правителство е деескалация на напрежението, ако това все още е възможно.

Той уточни, че се подготвя български транспорт за евакуацията на български и украински граждани. По думите му първи приоритет е операцията по евакуацията им.

Защо БСП и Възраждане гласуваха против санкциите?

Парламентарната група на "БСП за България" не подкрепя въвеждането на санкции за Русия. Това каза Георги Свиленски на брифинг на БСП от кулоарите в парламента.

"Ние осъждаме военните действия, осъждаме нарушаването на принципите на международното право, което за съжаление не виждаме за първи път, и то не се нарушава само от една страна. Искам да подчертая, че парламентарната група на "БСП за България" не подкрепи въвеждането на санкции за Русия. Това е наша последователна позиция, която може да бъде проследена назад във времето", заяви Свиленски.

При това си гласуване ние изхождаме от българския национален интерес. Когато се въвеждат санкции, никой не пита кой плаща цената. Големите икономики намират начини да ги заобиколят, а накрая страна като България се оказва потърпевша в тази ситуация. Това е принципна наша позиция и това е причината ние да не подкрепим санкции и да гласуваме "въздържал се". Не смятам, че някой може да обвини БСП в безпринципна позиция - принципно е нашето отношение и то е последователно в годините назад, обясни още той.

"Още по-унизително беше, че след като се прие декларацията с гласовете на 6 от 7-те партии в парламента, всички станахме на ръка ръкопляскахме тържествено все едно сме превзели Цариград. Това беше парад на васалитета и блюдолизничеството - кой е повече верен на сюзерена, кой е по-по натовец. Като питахме кой ще плати щетите от санкциите, не получихме отговор", заяви на брифинг лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Не можем ли ние да водим разговори? Защо да подкрепяме решения, които някой друг е взел. Някой друг участник в разговорите каза, че България не е независима държава. После се поправи, че България не е неутрална. Имам чувството, че разговарях с партийни секретари на БКП. А те дори не бяха от БСП", заяви Костадинов.

"Гледахме този филм в Югославия, в Сирия, в Либия, Ирак. Терминологията е същата, само не се говори за мироопазваща операция и мироопазващи контигенти. Международното право е мъртво от 1999 години, когато без санкция на ООН, САЩ атакуваха суверенна държава. Избиха хиляди", коментира още лидерът на "Възраждане".

 Той подчерта, че от "Възраждане" скърбят за жертвите, тъй като украинците са братски народ, но Костадинов обвини, че украински националисти през годините са заливали с боя български паметници в Украйна винаги на 3 март, имало загинали българи в запаления Профсъюзен дом в Одеса, както и други "тероризирани българи". Имало намеци за изселване на българите от Украйна.

По думите му конфликтът е бил разклаждан от САЩ и неговите съюзници, които Костадинов нарече "подлоги".

Костадинов заяви, че е изненадан от ескалацията на конфликта, но през годините е имало "дрънкане на оръжие".

В хода на дебата беше наложено и наказание за неприличен жест

"Възраждане" няма да подкрепи такава декларация, санкции не бива да има в този конфликт, защото България ще понесе сериозни икономически щети, обяви председателят на партията и на парламентарната група Костадин Костадинов при изказванията по проекта на декларация на Народното събрание (НС) във връзка с военните действия в Украйна. Той отбеляза, че към момента никой от останалите политически сили не се е загрижил кой ще плаща щетите от санкциите и дали в българския национален интерес е НС да приема декларации, с които на практика вземаме страна в конфликта.

Не сме на състезание да декларираме верноподаничеството си, заяви Костадинов. И попита каква точно е ползата от налагане на санкции, от които ще страдаме ние, какво печелят гражданите, българският народ. И също - защо, когато първоначално е имало компромисен текст, сега е нужно да се приема този. Ние състезаваме ли се с другите, решението наше ли е или някой друг ни го диктува, васална държава ли сме, изтъкна в изказването си Костадинов. Каквито са ангажиментите ни към Русия, такива са и към Украйна - никакви, подчерта лидерът на "Възраждане".

Да не забравяме, че в момента там има и мобилизирани българи, някой поставял ли е този въпрос, продължи той от трибуната на парламента. По думите му, България за последните осем години нито веднъж на официално ниво не е поставяла въпроса за правата на сънародниците ни там и за националното им самоопределение. Всичко това е парад на лицемерието - факт е, че има агресия, нарушение на международното право, подчерта Костадинов. Терминологията, която днес използва Путин, е като на Клинтън във връзка с атаката срещу Югославия - "високоточни удари", добави той. Няма вечни съюзи, има вечни интереси, подчерта председателят на "Възраждане". Хората, по думите му, са изплашени, а ние какво казваме - че на практика се включваме в конфликта, без да сме страна, коментира Костадин Костадинов.

Неприемливо е да се използва думата "васална", когато става въпрос за нашата страна, обърна му внимание председателят на НС Никола Минчев.

Искра Михайлова от "Възраждане" поиска от Минчев да наложи наказание на депутат, който по време на изказването на Костадинов е показал неприличен жест от място. След което председателят на НС наложи "забележка" на Христо Петров (Ицо Хазарта) от "Продължаваме Промяната".

Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов изтъкна, че българският национален интерес е да се спазва международното право и, когато има толкова престъпно нарушение, трябва да има реакция. На международното право се крепи нашата сигурност, инвестициите у нас, подчерта той. Когато на по-малко от 400 км от бреговете ни се развихря безпрецедентна война в Европа след Втората световна война, да мислим, че можем да се снишим и да спечелим, в най-мекия случай е страхотна самозаблуда, категоричен е Иванов.

Затова не е нормално всички други да приемате, че е съвсем естествено да се налагат санкции и България да участват в тях.

След приемане на декларацията Народното събрание изслушва информация от министъра на външните работи Теодора Генчовска, министъра на отбраната Стефан Янев и ръководителите на службите за сигурност във връзка със започналите военни действия на територията на Украйна. Заседанието е при закрити врата, а депутатите оставят телефоните си извън пленарната зала.

Предложението за закрито заседание, на което да бъде предоставена информация от службите, беше направено по-рано днес от ПГ на ГЕРБ-СДС.

След това депутатите ще продължат с дискусията по приемане на държавния бюджет.